IN MEMORIA LUI VLADUT
Visam demult sa vizitez Bucovina si Maramuresul. Nu apucasem pana acum,  deoarece in tinerete am batut mai mult muntii si plajele.

Asa ca anul acesta in concediu am pornit intr-un pelerina


IN MEMORIA LUI VLADUT
Visam demult sa vizitez Bucovina si Maramuresul. Nu apucasem pana acum,  deoarece in tinerete am batut mai mult muntii si plajele.

Asa ca anul acesta in concediu am pornit intr-un pelerinaj de doua saptamani prin nordul tarii. Am mers mult si am facut si mai multe fotografii. Peisaje, cascade, muntii pravaliti, paduri decimate, saline mai mari decat mall-urile, traditii, porturi populare si... bineinteles, manastiri. Multe manastiri, din lemn sau din piatra, arhitecturi impresionante ca stil si vechime, impodobite din belsug cu flori de-ti luau ochii. Autocare pline se opresc la portile manastirilor si oamenii incep sa se scurga pe alei, in siruri ce nu se mai termina pana la sfarsitul programului de vizitare.

Dar cam in toate curtile manastirilor am observat un fenomen. Daca te uiti pe unde calci, prin gratarele de piatra care acopera santul de scurgere al apei de ploaie iti fura privirea mici sclipiri. Si nu sunt ale apei din canal. Sunt bani. Multe monede, iar cand privesti mai bine vezi si bancnotele, destul de mari. Cred ca s-ar aduna o mica avere daca cineva si-ar bate capul sa-i stranga din canal. Am intrebat o maicuta care este explicatia, gandindu-ma ca e vreo traditie de care are cunostinta. A ridicat din umeri, spunandu-mi: "Unii n-au ce face cu banii si ii arunca".

Mai departe, in Maramures, la o alta manastire de o frumusete iesita din comun, am intalnit acelasi obicei. Intr-un mic lac pe care se rasfatau niste bobocei... din plastic (singurul element artificial de altfel din peisaj), cateva persoane cocotate pe podetul ce-l traversa aruncau de zor bani in el. Probabil canalizarea pluviala din Bucovina si iazul din Maramures au fost confundate cu  Fontana di Trevi... din Roma.

In Maramures, la pensiunea in care ne-am cazat, am cunoscut o pereche incantatoare - ea englezoaica, el francez. Am povestit, am batut impreuna locurile... si le-am aratat pozele pe care le adunasem pana atunci. Au fost foarte impresionati. Intr-o seara, cand ne-am intalnit in jurul mesei, la o horinca, dupa o zi plina de frumuseti oferite in mare parte de manastirile din zona, el ne-a spus: "Intr-adevar, sunt superbe. Se pare ca intra multi bani in ele. Din pacate, nu la fel de bine arata scolile. Si nici spitalele..."
Si totusi... bani exista, dar sunt aruncati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.