Publicatia italiana Il Secolo XIX a tiparit intr-un numar recent articolul "Drumul kamikaze trece prin Romania". Impanat cu date concrete, materialul tine sa demonstreze ca Romania a devenit, dupa ianuarie 2007, data admiterii in UE, un punct major p
Publicatia italiana Il Secolo XIX a tiparit intr-un numar recent articolul "Drumul kamikaze trece prin Romania". Impanat cu date concrete, materialul tine sa demonstreze ca Romania a devenit, dupa ianuarie 2007, data admiterii in UE, un punct major pe noua ruta a teroristilor veniti din Orient in Italia si in alte tari europene pentru a pune la cale atentate. La noi, pe malurile amenajate ale Dambovitei, articolul a fost primit cu glumite si chicoteli. Nu ne vom ocupa de cauzele unei astfel de primiri. Vom nota, totusi, ca dincolo de traditia noastra seculara  de a nu lua nimic in serios, un cuvant greu de spus l-a avut si incapacitatea noastra de fixa evenimentele din perspectiva locului in care se petrec ele. Desigur, pentru noi, romanii, pare amuzant sa citesti de tabere Al Qaida la Galati. Cititorul italian nu stie insa ce-i Galatiul. Drept urmare, el va fi convins ca e vorba de un fel de cetate a terorismului mondial. De aceea, vom judeca aparitia materialului sub semnul analizei serioase ce-ar trebui facuta in sfarsit, a atmosferei antiromanesti din Italia.


Il Secolo XIX e un cotidian care apare la Geneva de mai bine de un veac. O publicatie regionala nu numai de prestigiu, dar si de tiraj din Peninsula. O simpla privire aruncata chiar pe sumarul numarului care gazduieste materialul despre teroristii veniti din Romania ne arata  ca nu e vorba de un tabloid, fie el si unul de tip britanic, dintre cele mestere de bombe de presa. Nu intamplator articolul e gazduit de un ziar care apare la Geneva. Recent, Italia a fost zguduita de stirea ca, urmare a actiunilor ROS (Comandamentul Operativ Special), la Geneva au fost arestate 27 de pesoane suspectate de a fi planuit atentate in marile orase ale Italiei. Sub forma unor scurgeri de informatii, ziarele si televiziunile au dat celor 27 imaginea unor teroristi periculosi, din reteaua Al Qaida. Articolul din Il Secolo XIX se inscrie in aceasta campanie de presa, regizata pentru a crea un impact mediatic iesit din comun. Se dezvaluie astfel in cuprinsul lui ca supravegherea electronica a acestor teroristi de catre ROS a surprins conversatii telefonice din care se vedea ca Romania a devenit o tara de tranzit pentru teroristii care pun in pericol siguranta cetatenilor italieni. Insistenta pe data de 1 ianuarie 2007 ca data cand - potrivit articolului - ruta terorismului mondial s-a mutat de la cea mediteraneeana la cea balcanica e si ea cu cantec. Asa cum de altfel scrie negru pe alb publicatia, in paralel cu traseul pe care vin in Italia tiganii (ei zic, tigani, nu rromi!), tiganii care - continua articolul - au ridicat tabere ale mizeriei si criminalitatii in jurul marilor orase italiene, s-a creat si un traseu pe care vin teroristii aducatori de atentate.


Lucrurile sunt limpezi.  Opinia publica din Italia trebuie convinsa ca, dupa 1 ianuarie 2007, din Romania au venit in Italia, nu numai infractori, dar si teroristi. Si cum fenomenul a fost posibil datorita liberei circulatii a persoanelor se intelege ca opinia publica din Peninsula trebuie convinsa de adevarul unei teze: Cei veniti din Romania trebuie luati la bani marunti, deoarece sunt infractori si teroristi. Indiscutabil, materialul a fost livrat presei de Serviciile Secrete italiene. Nu e vorba, asadar, de o investigatie jurnalistica, nici macar de o greseala a serviciilor italiene, ci de o actiune voluntara. Spre deosebire de alte institutii ale statului de drept, serviciile secrete nu sunt constranse la transparenta. Cu atat mai mult pot ele pastra secretele unei actiuni cu cat acestea sunt antiteroriste.  Livrarea unui material menit a dovedi ca din Romania vin in Italia un numar mare nu numai de infractori, dar si  de teroristi trebuie astfel vazuta ca subordonata unui scop. Care ar fi acesta?


Acelasi scop caruia ii sunt subordante numeroasele stiri din presa italiana din ultimele zile despre crime comise de romani. Si nu orice fel de crime, ci crime odioase in genul celei de care e acuzat romul Mailat. Un roman ar fi intrat intr-o vila si ar fi ucis un batran venerabil; un alt roman a fost prins cu cadavrul unei femei in portbagaj. Astfel de stiri au fost dezmintite ulterior. Numai ca, la fel ca si in cazul Romulus Mailat, ele si-au facut efectul: Au adancit imaginea romanilor din Italia si, prin extensie, a romanilor in general, de monstri cu fata umana. Ne aflam astfel in fata unei realitati pe care autoritatile de la Bucuresti, dar si politicienii si jurnalistii o trateaza cu lejeritate. In Italia se desfasoara o actiune concentrata de creare si intretinere a unei ostilitati spectaculoase impotriva romanilor. Se stiu efectele grave ale campaniilor mediatice menite a crea si intretine o imagine falsa despre un popor sau o colectivitate. N-ar fi, oare, cazul sa ne intrebam daca nu cumva intimplarile din   Italia ascund ceva mult mai grav decit nevoia de a scapa de niste ciorditori?!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.