Humanitas a lansat in urma cu cateva zile pe piata romanul "Istoria calvitiei mele". Un nou titlu in Colectia Raftul Denisei, apartinand unui olandez, titlu care a facut valva la aparitia sa pe piata, provocand un mare scandal.     Apari
Humanitas a lansat in urma cu cateva zile pe piata romanul "Istoria calvitiei mele". Un nou titlu in Colectia Raftul Denisei, apartinand unui olandez, titlu care a facut valva la aparitia sa pe piata, provocand un mare scandal.     Aparitia romanului "Istoria calvitiei mele" (De geschiedenis van mijn kaalheid), sub pseudonimul Marek van der Jagt, a provocat un imens scandal in viata literara din Olanda: cinismul intransigent, dar nu lipsit de candoare parea cunoscut, doar ca de autor inca nu auzise nimeni. Abia dupa un an misterul a fost elucidat. In spatele numelui de Marek van der Jagt se ascundea de fapt unul dintre cei mai in voga scriitori olandezi, Arnon Grunberg. Sub pseudonim, scriitorul a primit pentru a doua oara premiul pentru cel mai bun debut in proza din spatiul de limba neerlandeza.  Premii Si distinctii. Romancier (opt romane publicate), eseist si jurnalist, Arnon Grunberg (n. 1971) obtinuse deja premiul pentru cel mai bun debut in proza cu romanul sau Blauwe maandagen (Albastrele zile de luni, 1994, in curs de traducere la Editura Humanitas Fiction). In Olanda a primit numeroase distinctii literare, printre care AKO Literatuurprijs si Premiul Libris, iar in Germania Premiul pentru literatura al landului Renania de Nord-Westfalia. Opera sa a fost tradusa in douazeci si doua de limbi si in peste treizeci de tari. In prezent, Arnon Grunberg locuieste la New York. Ca jurnalist, colaboreaza la numeroase ziare si reviste din Europa si America.     Univers paralel. Ce legatura exista intre amour fou, caderea parului, o mama care trage cu pistolul in lustre si un adolescent de o frumusete exotica, obsedat de ideea ca si-ar putea pierde cel mai important insemn al masculinitatii? Terorizat de un tata tiranic si neglijat de o mama egocentrica, adolescentul Marek se refugiaza in universul paralel al li-teraturii si filozofiei. O descoperire frustranta ii transforma insa viata intr-un cosmar. "Istoria calvitiei mele este un roman imprevizibil care ia peste picior obisnuita mascarada a confesiunilor sentimentale." scrie The New Yorker.     Serie. Raftul Denisei numara deja aproape 70 de volume. Printre ultimele aparitii remarcam: James Frey "O mie de farame", John Updike "Vrajitoarele din Eastwick", Mihail Bulgakov "Maestrul si Margareta", Gonzalo Torrente Ballester "Cronica regelui aiurit".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.