AVAS a contestat executarea silita in luna august
ONT Carpati a castigat in instanta doua instituteLa mai bine de doua luni de cand Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a contestat executarea popririlor puse de ONT Carpati pe actiunile Institutului pentru Tehnica de Calcul (ITC), magistratii Tribunalului Bucuresti n-au reusit sa ia o decizie. Potrivit unor surse judiciare, situatia stagneaza, tot ce se stie in acest moment fiind faptul ca AVAS a prelungit de patru ori valabilitatea ofertei depuse de consortiul format din SC Transbordare Vagoane Marfa SA si Rosu Dorin Florin.
La 11 octombrie, Autoritatea sustinea ca "prelungirea valabilitatii ofertei este necesara pentru a negocia clauzele contractuale si pentru a mandata Comisia de negociere sa incheie contractul cu ofertantul care a obtinut cel mai mare punctaj".
Or, nefinalizarea negocierilor ar putea fi legata tocmai de litigiul cu ONT Carpati, care a castigat in instanta dreptul de a obliga AVAS la plata unor daune morale si materiale, plus dobanda, de ordinul milioanelor de euro...
Desi AVAS sustinea la sfarsitul lunii august ca prin ordonanta data de presedintele de instanta "s-au suspendat efectele popririi pana la solutionarea contestatiei", ceea ce permite continuarea procesului de privatizare, s-ar parea ca exista probleme ridicate de consortiul interesat de preluarea celor 69,917% dintre titlurile pe care Autoritatea le detine la ITC.
Asa cum am mai scris, bunul scos la vanzare (actiunile celor doua institute, pentru ca este vorba si despre cele ale ICPE Bucuresti) este litigios. Mergand pe firul logicii, putem presupune ca activele celor doua institute scoase la vanzare de catre AVAS sunt cumparate de terte persoane juridice pana la pronuntarea unei sentinte. Daca litigiul judecat pe fond la Tribunalul Bucuresti este inregistrat in Cartea Funciara, cumparatorul are cunostinta de aceste probleme si isi asuma responsabilitatea cumpararii unui bun litigios. In caz contrar, cumparatorul poate da in judecata statul si poate castiga inclusiv anularea contractului de privatizare.Daune de ordinul milioanelor de euroIn primavara anului trecut, ONT Carpati a castigat in instanta dreptul de a obliga AVAS la plata unor daune materiale, plus dobanda, create in baza unor contracte incheiate in 1990, prin care ONT Carpati a fost pagubita cu sume de ordinul milioanelor de euro. Potrivit deciziei Sectiei comerciale a Tribunalului Bucuresti, executorul judecatoresc solicitat de ONT Carpati a pus poprire pe actiunile ITC detinute de AVAS, aducand la cunostinta celor doua parti indisponibilizarea celor 178.772 de actiuni.
Cel de-al doilea institut pe actiunile caruia s-a pus poprire este ICPE Bucuresti. Poprirea, aplicata de executorul judecatoresc Cristian Milos in baza sentintei comerciale nr. 2125/18.04.2006 a Tribunalului Bucuresti, priveste indisponibilizarea celor 419.107 actiuni pe care debitorul AVAS le detine la Institutul de Cercetare si Proiectari Electrotehnice - ICPE Bucuresti.
Potrivit adresei remise ICPE, "actiunile sunt declarate poprite in masura necesara realizarii obligatiei de plata a 2.056.102,66 euro cu titlu de debit, 1.626.070,26 euro reprezentand dobanda aferenta perioadei 2 martie 1992 - 31 august 2005, 210.095,62 euro cu titlu de dobanda legala calculata incepand cu data de 1 septembrie 2005 pana la 15 martie 2007 si care se va calcula in continuare pana la data achitarii debitului, 167.573,3 lei cheltuieli de judecata si 101.163,95 lei cheltuieli de executare", urmand ca in termen de 15 zile de la comunicarea prezentei sa se procedeze la indisponibilizarea actiunilor, trimitand dovada executorului judecatoresc.
"Prezenta adresa a fost intocmita in urma cererii creditorului ONT Carpati SA", se mai arata in adresa de poprire.
Actionariatul companiei ONT Carpati este format din New Marathon Tours LTD (74,52%), companie inregistrata in Cipru, Gheorghe Racaru (5,27%), alti actionari (21,83%). Tour-operatorul ONT Carpati a fost infiintat in urma cu 70 de ani, parteneriatul cu New Marathon Tours LTD datand din anul 2000. Compania New Marathon LTD a fost infiintata in anul 1989, valoarea activelor sale depasind 140 milioane dolari, si datorita prezentei fiind pe mai multe piete turistice, printre care Cipru, Liban, Romania si Egipt.Doar 35,74% dintre venituri, obtinute din cercetarePotrivit datelor publicate de AVAS la 2 mai 2006, ITC Bucuresti este situat pe Calea Floreasca nr. 167, sector 1 si are 139 de salariati. Datoriile totale inregistrate atunci erau de 904.000 lei, veniturile obtinute in 2005 din activitatea de cercetare/dezvoltare ridicandu-se la numai 35,74%, restul fiind obtinute din alte activitati.
Conform prevederilor HG 2193/2004, metoda de privatizare a ITC SA Bucuresti este negocierea pe baza de oferte tehnice in cadrul careia oferta tehnica detine o pondere de 60%.
Cei cinci ofertantti care au trecut de etapa analizei documentelor de precalificare si a celor de participare au fost consortiul ITC XXI, format din SC Softnet Services SRL, SC Amerilex SRL si SC Felix IT SA, SC Straero SA, consortiul format din SC Transbordare Vagoane Marfa SA si Rosu Dorin Florin, consortiul format din Asociatia PAS ITC, SC ITC Networks SRL si SC ICPE Electrocond Technologies SA si consortiul format din SC Impuls Company SRL si Cristian Nicolae.
Pentru privatizarea ITC au fost cumparate 37 de Dosare de prezentare si au fost depuse 10 oferte de privatizare. Dupa analiza documentelor de precalificare, comisia de negociere a solicitat completarea acestora. La etapa analizei documentelor de precalificare au fost eliminati cinci ofertanti, respectiv B&K Precision Corporation, SC GNIR Holding SA, consortiul format din SC Interactive Systems & Business Consulting SRL si SC Interactive Technical services SA, SC EEU SOFTWARE SRL si consortiul Valmetex-IT, format din Valmeretx SA, Florea Gheorghe, Dobrescu Radu Nicolae, Popescu D.