Concursurile de angajare in Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) se fac pe pile si pe grade de rudenie. Este perceptia angajatilor MIRA, potrivit unui studiu intern.Subalternii il suspecteaza pe
Costica Silion ca sufera de nepotism Asociata pentru Implementarea Democratiei (AID) a dezbatut ieri, cu reprezentanti din MIRA, din Ministerul Justitiei si din alte institutii, problema angajarilor in Ministerul Internelor si in cel al Justitiei. S-a adus in discutie si nepotismul - gradele de rudenie din ministere -, care „arata ca multe institutii ale statului sint corupte", a spus Alexandru Balanescu, adjunct al Avocatului Poporului. Balanescu a propus, de altfel, intocmirea unui act legislativ care sa stabileasca incompatibilitatile. Desi in timpul dezbaterilor nimeni nu a pronuntat numele persoanelor inrudite, la sfirsitul discutiilor participantii le vehiculau pe cel al comandantului Jandarmeriei Romane, Costica Silion, care il are pe fratele sau sef la un inspectorat al Jandarmeriei, al ofiterului de la Corpul de Control, Constantin Manoloiu, si al fiicei sale, Elena Cristina Manoloiu, angajata la Agentia Nationala Antidrog. Pe linga problema gradelor de rudenie a mai fost semnalata si cea a angajarilor „pe pile".

„Potrivit unui sondaj facut de Directia Generala Anticoruptie, perceptia angajatilor MIRA este ca in MIRA angajarile se fac pe pile", a spus Alexandru Cumpanasu, presedintele AID. Reprezentantii MIRA recunosc faptul ca, de la inceputul anului, s-a primit un numar impresionant de plingeri in care se reclama concursuri organizate la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si la Jandarmerie.

Jaap Werner, ambasadorul Olandei la Bucuresti, a facut referire la un alt sondaj de opinie, facut saptamina trecuta: „74% dintre cetatenii din Romania nu sint multumiti de felul in care se desfasoara lupta impotriva coruptiei. Jumatate dintre romani cred ca justitia este folosita ca instrument politic. Aceste cifre sint pe cit de impresionante, pe atit de ingrijoratoare", a mai spus Werner.