Inchisorile din arhipelag sint nevoite sa-si modifice dotarile deoarece primesc tot mai multi infractori trecuti de 65 de ani. Tot mai multi batrini din Japonia comit ilegalitati si ajung dupa gratii, fapt ce a fortat sistemul de p


Inchisorile din arhipelag sint nevoite sa-si modifice dotarile deoarece primesc tot mai multi infractori trecuti de 65 de ani. Tot mai multi batrini din Japonia comit ilegalitati si ajung dupa gratii, fapt ce a fortat sistemul de penitenciare din arhipelag sa se adapteze unui nou tip de locatari - batrini cu probleme fizice sau chiar psihice.

Numarul infractorilor japonezi trecuti de 65 de ani a crescut alarmant in ultima perioada - de la 17.942 in 2000 la 46.637 in 2006. Potrivit agentiei nipone de statistica, saltul este de peste 160% - un indice care a pus pe ginduri autoritatile din Tokyo. Cele mai multe infractiuni comise de persoanele de virsta a treia sint fapte neviolente precum furturile din magazine sau de buzunare. Asta nu-i scuteste insa pe autori de pedeapsa cu inchisoarea.

In fata valului de "bunici" ajunsi dupa gratii, inchisorile nipone au fost nevoite sa se adapteze. Astfel, batrinii infractori sint cazati, in general, impreuna, in penitenciare cu dotari speciale pentru ei. Aici, orele de munca sint reduse, iar lucratorii au in permanenta linga ei un cadru medical. Detinutii au la dispozitie un covor de tip japonez pe care se pot odihni daca obosesc prea tare. In plus, ei au acces la medicamente si chiar la scutece pentru adulti. In permanenta, in sala de lucru sta pregatita o targa in eventualitatea in care un puscarias lesina sau se simte extrem de rau. Iar detinutii care trebuie sa munceasca de pe scaun au la dispozitie fotolii ajustabile in functie de nevoile fiecaruia.

Nu doar programul de lucru e diferit fata de cel al puscariasilor tineri. Meniul de la cantina contine alimente recomandate batrinilor, iar cei cu hipertensiune sau alte dereglari asemanatoare beneficiaza de o dieta speciala. Tortul de orez oferit puscariasilor de Anul Nou e taiat in bucati mici pentru ca detinutii mai in virsta sa nu se inece cu el. Plimbarile de dimineata se fac in pas lejer si fara a se mentine o formatie ordonata. Iar in fiecare penitenciar exista permanent mai multe asistente, care supravegheaza puscariasii. Toate aceste "ajustari" ale sistemului de inchisori costa statul nipon o mica avere. Oficialii spun insa ca nu au alta solutie.

Potrivit autoritatilor din Tokyo, multi dintre batrinii infractori comit fapte ilegale deoarece nu mai au familie si nu au unde sa se duca. Odata ajunsi dupa gratii, ei au asigurat minimumul necesar pentru subzistenta. Astfel de detinuti nu cer niciodata sa fie eliberati conditionat, ci prefera sa-si ispaseasca intreaga pedeapsa. Odata iesiti de dupa gratii, ei se tem sa revina in societate si comit o noua infractiune pentru a se intoarce in penitenciar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.