Cum reusesc spoturile publicitare sa monopolizeze atentia copiilor.

Imaginile colorate, dinamice si sunetul atractiv al spoturilor publicitare difuzate la televizor capteaza atentia bebelusilor.

Daca unii copii doar devin brusc atenti cind incepe difuzarea unei reclame tv, altii se linistesc sau accepta sa manince doar in fata spoturilor publicitare. „Avind in vedere ca vorbim despre copiii care au o virsta mult prea mica pentru a intelege o reclama, explicatia este ca imaginile colorate sau sunetul mai tare al spoturilor intra in contrast cu un talk-show, de exemplu, care nu este atit de atractiv pentru un bebelus si atunci copilul devine brusc mai atent si mai concentrat", explica Daniela Gheorghe, specialist in psihologia copilului.

In afara de transmisia propriu-zisa, productia unei reclame difera in totalitate de orice alt program de televiziune. „Un minut de emisie al unui program tv costa citeva zeci de lei. Pentru citeva secunde de emisie, un spot publicitar costa zeci de mii de euro. Calitatea unui spot publicitar este mult mai buna decit un program tv. Se filmeaza pe pelicula, la o rezolutie fantastica, sunetul este captat si procesat la un nivel performant", spune Mihai Georgiadi, asistent de productie. Reclamele sint foarte bine gindite pentru a capta atentia inca de la debutul acestora. Astfel, nu numai copiii sint atrasi de spoturile publicitare. O reclama bine realizata, cu o muzica antrenanta, imagini atractive si care prezinta si un produs de larg interes, capteaza si atentia unui adult, involuntar, chiar si numai din curiozitate.

Psihologii recomanda parintilor sa nu obisnuiasca copiii sa se uite la televizor. „Este o greseala educationala sa accepti, ca parinte, ca bebelusul tau sa manince sau sa stea ori de cite ori vrea in fata televizorului. Copilul este atras de dinamica imaginilor de la televizor si, implicit, daca plinge sau daca este agitat, se calmeaza. Insa nu trebuie obisnuit in acest mod", spune Daniela Gheorghe.

Ea adauga ca timpul alocat mesei este foarte important. Din punctul de vedere al sanatatii alimentare, digestia nu se face corect in momentul in care atentia copilului este indreptata in alta parte. In plus, dependentele care se creeaza in copilarie in acest sens sint foarte puternice si pot avea efecte asupra sanatatii fizice si psihice in viitor.