Pentru prima data in istoria Politiei Romane, ieri a avut loc primul miting de protest al politistilor, organizat de Sindicatul national al politistilor si vamesilor "Pro Lex". Participantii au huiduit si fluierat impotriva conducerii MIRA. Anuntat
Pentru prima data in istoria Politiei Romane, ieri a avut loc primul miting de protest al politistilor, organizat de Sindicatul national al politistilor si vamesilor "Pro Lex". Participantii au huiduit si fluierat impotriva conducerii MIRA. Anuntat de mai multe zile, destul de mediatizat, mitingul desfasurat in Piata Revolutiei, chiar in fata sediului Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), a marcat firav debutul actiunilor sindicale in strada in Politia Romana.
Din cele 500 de persoane care erau anuntate sa participe la miting, doar in jur de 200 de participanti au fost prezenti ieri. Mai bine reprezentate au fost, parca, sindicatele politistilor din tari europene decat grupele sindicale din inspectoratele judetene de politie. Pe o ploaie care a inmuiat orice vlaga anti-ministeriala, politistii sindicalisti adunati in fata sediului Ministerului Internelor si Reformei Administrative au asteptat aproape o jumatate de ora declansarea "operatiunii". Inconjurati in tarcurile facute de jandarmerie si paziti de colegii lor jandarmi, politistii si-au strigat nemultumirile prin portavocea tinuta de Vasile Lincu, presedintele sindicatului. Si au vazut, pentru prima data, ce inseamna sa fii pazit.
Tratament egal
Cei aproape 200 de politisti s-au adapostit de ploaia intensa sub pancartele metalice ale sindicatului "Pro Lex". Cu sepcute rosii pe cap in locul caschetelor, politistii au aprobat revedincarile citite de liderul Vasile Lincu. Cea mai interesanta conditie ceruta de politisti a fost "tratament egal intre subordonati si sefi". O cerinta care va ramane, probababil, doar un deziderat multi ani de aici incolo. Printre revendicarile sindicalistilor se mai numara cresterea indicelui de salarizare a agentilor de politie, cresterea salariului personalului contractual din MIRA si acordarea unor drepturi similare functionarilor publici, acordarea sumelor restante, adica primele de concediu pentru 2004-2006 si sporul de fidelitate pe 2005, plata integrala a orelor suplimentare si asigurari de sanatate gratuite pentru toti politistii. De asemenea, sindicalistii din Politie cer protectie din partea propriului sistem in fata agresiunilor, tot mai indraznete, care vin din partea lumii interlope.
Sindicalistii acuza presiuni
La debutul mitingului politistilor, Vasile Lincu, presedintele sindicatului "Pro Lex", a tinut sa justifice numarul mic de politisti-sindicalisti prezenti ieri. "S-au exercitat presiuni mari din partea structurilor speciale ale MIRA, in special ale Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, structura urmasa a fostei <<Doi s-un sfert>>. Oamenilor nostri li s-a sugerat ca nu este bine, pentru cariera lor, sa vina la acest miting. Cu toate acestea, destul de multi dintre ei au rezistat la aceste presiuni. In schimb, din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si din cadrul altor inspectorate judetene de politie, cum ar fi IJP Calarasi, oamenii nu au putut sa vina deoarece au fost convocati la sedintele anuale de trageri cu armamentul. Sedinte care au fost convocate special, probabil, pentru ca politistii sa nu poata veni la acest miting.", a declarat liderul "Pro lex."
Miting in ziua libera
Presedintele sindicatului politistilor si vamesilor a tinut sa precizeze ca politistii au participat la miting in ziua lor libera si nu in timpul programului. Reprezentantii Ministerului Internelor si cei ai Sindicatului Pro Lex s-au intalnit de doua ori saptamana trecuta, pentru a analiza, in cadrul Subcomisiei de Dialog Social pe probleme de ordine publica, revendicarile sindicale. Dupa a doua intalnire, sindicatul politistilor "Pro Lex" anunta, printr-un comunicat, ca negocierile nu au avut "o finalitate concreta". Totodata, Pro Lex arata ca sindicatul nu are motive pentru suspendarea protestului, "pentru ca, inca de la inceput, a declarat ca mitingul nu este o manifestare indreptata impotriva institutiei, ci pentru a atrage atentia asupra faptului ca politistii au probleme profesionale nerezolvate". "Reprezentantii Pro Lex au demonstrat ca exista probleme profesionale prin prezentarea punctuala a acestora, au propus modalitati de solutionare acceptate de membrii subcomisiei MIRA. Astfel, pentru interpretarea si aplicarea unitara a prevederilor legale, urmeaza sa se emita dispozitii circulare la nivelul tuturor structurilor, iar pentru alte probleme semnalate este necesara o analiza mai complexa si elaborarea unor initiative legislative. Cu toate acestea, reprezentantii sindicatului Pro Lex considera ca negocierile nu au avut o finalitate concreta", arata organizatia sindicala a politistilor inntr-un comunicat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.