Organizatia rusa de aparare a drepturilor omului Memorial a redactat si a publicat o lista de 2,6 milioane de victime ale terorii staliniste, a anuntat joi un lider al acesteia, transmite AFP, citata de NewsIn.

"Baza noastra de date, pina in prezent, reprezinta doar 20-25% din numarul total al victimelor. Este incununarea unei munci la care au luat parte sute de persoane din numeroase regiuni, timp de aproape 20 de ani", a declarat Arseni Roginski, potrivit agentiei RIA Novosti. Organizatia a editat 5.000 de exemplare ale listei, a mai spus acesta.

Circa 12,5 milioane de persoane au fost victimele epurarilor staliniste, care au inceput in 1937 cu procese impotriva liderilor Partidului Comunist si generali din Armata Rosie.

Mai multe organizatii nonguvernamentale ruse si apropiati ai victimelor au comemorat in august epurarile staliniste prin ceremonii la 70 de ani de la intrarea in vigoare a directivei care a marcat inceputul represiunilor in masa.

Totusi, presa ruseasca a acordat o atentie limitata acestei date si organizatia rusa de aparare a drepturilor omului Memorial si-a exprimat regretul pentru o anume reticenta a autoritatilor de a comemora evenimentul.

In iunie, Putin l-a vizitat pe fostul disident si laureat al Premiului Nobel pentru Literatura Aleksandr Soljenitin, autor al unor carti despre sistemul de lagare sovietice. Putin i-a inminat scriitorului prestigiosul Premiu de Stat.

Cercetarile publice privind perioada stalinista au inceput la sfirsitul anilor 80, dar accesul la arhive a devenit mai dificil sub mandatul lui Putin, potrivit Memorial.