Scurta aventura ultraconservatoare poloneza ar trebui sa le ofere o lectie noilor membri UE.De la Donald Tusk, vorbitor de germana, se asteaptarelansarea relatiei cu Berlinul Euroscepticul Jaroslaw Kaczynski si-a recunoscut infringerea in alegerile legislative in fata liberalului Donald Tusk, care a cistigat mizind pe o carte proeuropeana, a reformelor si a cresterii economice. Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a salutat luni „spiritul european al poporului polonez" si „si-a exprimat increderea intr-o cooperare fructuoasa cu viitorul guvern", dupa cum a declarat purtatorul sau de cuvint. Liberalii, cu 208 mandate in Dieta, au inceput deja negocierile pentru formarea noului guvern impreuna cu partidul taranesc PSL, care are 35 de mandate din totalul celor 460 ale Camerei inferioare. Insa oficiali din cadrul partidului lui Jaroslaw Kaczynski au invocat dreptul presedintelui Lech Kaczynski de a numi el insusi ministrii Apararii, Internelor si Externelor. Cum Polonia este o republica parlamentara, in care presedintele are doar drept de veto legislativ, liberalii au precizat categoric ca noul guvern va fi format exclusiv de Donald Tusk.

UE, dar mai ales noii sai membri au avut de invatat lectii importante din cei doi ani de aventura ultraconservatoare poloneza. In primul rind, Jaroslaw Kaczynski a aratat ca o lustratie in masa nu se mai poate realiza, la 17 ani de la caderea regimurilor comuniste. Legea poloneza care obliga 700.000 de cetateni sa declare daca au facut sau nu politie politica a fost criticata de insasi Comisia Europeana.

Guvernarea Kaczynski a demonstrat ca lupta dusa prin politizarea justitiei impotriva a ceea ce polonezii numesc „oculta" fostei politii politice a disidentilor anticomunisti si a marilor oameni de afaceri nu este eficienta. Infierarea disidentilor emblematici Lech Walesa si Adam Michnik pentru presupusa colaborare cu regimul comunist nu i-a adus lui Kaczynski nici un cistig electoral. La fel, renasterea rivalitatilor istorice cu Berlinul si cu Moscova s-a dovedit o carte pierzatoare pentru Polonia, care a fost ocolita de rutele energetice dintre Rusia si Germania. Nu in ultimul rind, alianta cu partide ce promoveaza homofobia, antisemitismul si ai caror lideri sint implicati in scandaluri de coruptie s-a dovedit letala pentru premier. Instalarea scutului antiracheta al SUA pe teritoriul Poloniei pare sa fie singura mostenire a guvernului Kaczynski care va fi continuata, mai ales ca Radek Sikorski, ministrul care a initiat acest proiect, a schimbat tabara si se afla acum in Platforma Civica.