Un ofiter FSB este implicat in asasinarea jurnalistei de opozitie, insa "creierul" crimei ramine in umbra.

Procurorii rusi au pus sub acuzare noua persoane, printre care si un ofiter al serviciilor secrete ruse, in dosarul asasinarii, in urma cu un an, a jurnalistei de opozitie Anna Politkovskaia. Procurorii nu au precizat insa daca a fost identificata persoana care a comandat asasinatul. Surse apropiate investigatorilor au declarat pentru Interfax ca ofiterul acuzat este locotenent-colonelul Pavel Riaguzov, din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB). Potrivit investigatorilor, acesta ar fi transmis adresa Annei Politkovskaia unui alt suspect, care i-a oferit-o apoi executantului crimei. Pe lista suspectilor se afla si un lider cecen, un indiciu ca asasinatul nu a fost pus la cale in Rusia.

Acuzarea celor noua suspecti vine la doua luni de la numirea unei alte echipe de investigatori ai cazului Politkovskaia. In cadrul intilnirii de luni cu Angela Merkel, presedintele Putin declarase ca „problema ramine legata de cel care a comandat crima; executantii si participantii la pregatirea crimei sint cunoscuti".

Familia victimei precum si redactorii de la „Novaia Gazeta", ziarul in care publica Politkovskaia, au inaintat insa o plingere legata de blocarea accesului la dosarul anchetatorilor. Redactia „Novaia Gazeta" supecteaza chiar o puternica implicare a Kremlinului in ancheta. Audierile in aceasta plingere vor avea loc pe 25 octombrie.

In august, procurorul-sef Iuri Ceaika a anuntat arestarea a zece suspecti, printre care si Riaguzov. Potrivit lui Ceaika, asasinarea ziaristei a fost pusa la cale de catre cercuri din afara Rusiei, interesate in destabilizarea situatiei interne. „Doar cei care au dorit destabilizarea tarii si schimbarea ordinii constitutionale ar fi putut cistiga de pe urma acestei crime", a comentat atunci procurorul-sef.

Anchetatorii au lasat sa se inteleaga ca acelasi grup criminal ar fi fost implicat in asasinarea lui Paul Klebikov, redactorul-sef al versiunii ruse a revistei „Forbes", si a viceguvernatorului bancii centrale a Rusiei, Andrei Kozlov. „Aceiasi martori si suspecti sau persoane care aveau legatura cu martorii si suspectii cazului Klebnikov au fost in centrul atentiei noastre si de aceasta data. Dar este prea devreme pentru a stabili o legatura clara intre cele doua crime", a declarat Petros Garibian, seful echipei de investigatori, citat de „Moscow News".