Ziarul “Gardianul” continua sa va prezinte seria dietelor pe care nutritionstii va recomanda sa le evitati, pentru ca pot provoca grave probleme de sanatate.

Dieta Montignac
Este cea una din cele mai cunoscute diete disociate si seamana foarte mult cu dieta Atkins. Se interzice combinarea grasimilor cu carbohidratii, dar se permite consumul de mici cantitati de alcool - un pahar de vin la fiecare masa. Nu se bazeaza pe calculul caloriilor pe care le contin alimentele, ci pe indicele glicemic - capacitatea de a creste nivelul de glucoza din sange. Dieta distinge intre doua tipuri de alimente: alimente cu “glucide rele” - cu un idice glicemic mare (cartofi, morcovi, miere, ciocolata, zahar, bauturi indulcite, paine alba, faina, orez, fructe seci) si alimente cu “glucide bune”, care cresc in mai mica masura cantitatea de zahar din sange (orez integral, cereale, legume, fructe proaspete, ciocolata amara). Conform acestei diete, alimentele se pot praji, iar fructele nu ar trebui folosite ca ingredient si nici ca desert. Dieta recomanda evitarea “glucidelor rele”, dar, in mod paradoxal, permite consumul de orice tip de carne, oua, branza grasa. Excesul acestor alimente produce un nivel crescut de colesterol, trigliceride si acid uric, cu repercursiuni grave asupra sistemului cardiovascular. Atat dieta Montignac, cat si cea denumita Atkins, sunt diete foarte dezechilibrate. Problemele apar dupa o luna, iar pierderea numarului de kilograme este minima. In plus, se produce o retentie de apa. Lipsa limitarii consumului de grasimi poate provoca probleme ale vaselor de sange si probleme cardiace.

Dieta Hollywood
Este o dieta care impune consumul a mai putin de 1.000 de calorii, cu putini carbohidrati si multe proteine, care asigura 90 la suta din energie. Excesul de proteine suprasolicita rinichii, crescand secretia de acid uric.

Dieta macrobiotica