Francezii au dat la lovitura la Grand Palais... cu  doua secole de creatie in domeniul designului de mobilier. Piesele, recent expuse in celebrul palat din inima Parisului, provenind din patrimoniul muzeelor nationale franceze, vor putea fi admi
Francezii au dat la lovitura la Grand Palais... cu doua secole de creatie in domeniul designului de mobilier. Piesele, recent expuse in celebrul palat din inima Parisului, provenind din patrimoniul muzeelor nationale franceze, vor putea fi admirate (si criticate!) timp de trei luni. Parcurgand cu umor un traseu atat de lung pe care arta compunerii obiectelor domestice a facut cariera, curatorul expozitiei, Jean-Louis Gaillemin, conferentiar la Sorbona, a inventariat peste 200 de obiecte rare. Cat timp i-o fi luat?! Oricum, nu conteaza pentru un profesionist al acestui gen care s-a nascut odata cu lumea. Fascinatie, soc, zambet, uimire! Lucrarile nu sunt prezentate cronologic, ci tematic, intr-un context ce reuneste mai multe genuri artistice, traversand designul si arta, moda, arhitectura, cinematografia, benzile desenate, caricatura si genul epic. Designul bate la toate usile.
Expunerea este structurata dupa trei criterii: cel al formelor, al stilurilor si al surselor de inspiratie. Iar diversitatea este coplesitoare. Creatorii care si-au incercat talentul si norocul in sfera acestui univers domestic nu au pierdut din vedere faptul ca tot ce cuvanta si tot ce nu cuvanta - de la regnul animal, la cel vegetal si mineral, evident, nici omul nu lipseste! - poate reprezenta un punct de plecare in aventura plasmuirii obiectelor de care ne inconjuram, in primul rand fiindca ne sunt necesare. Şi, in egala masura, care trebuie sa ne faca placere, sau, de ce nu, sa ne transporte pe colinele visarii; sa ne atate, noua insine, imaginatia si sa ne creeze... dependenta. Fotolii care te strang in brate, scaune care te ademenesc prin atingerile de catifea ale materialelor din care sunt confectionate sunt exemple minore in marea de provocari a acestui „stapan" al vietii noastre: designul.
De apreciat este ca unii se incumeta sa-si revada cu atata interes istoria domeniului - si asta nu pentru a bifa o actiune pe hartie, ci pentru a constientiza si asuma frumusetea unei arte in care inspiratia poate imbraca cele mai trasnite forme. Şi care aduce exorbitante castiguri. Daca la inceputul anilor `60 ai secolului abia trecut, termenul "design" avea tendinta de a se degrada, astazi este adeseori sinonim cu "bine desenat" si chiar cu ceea ce inseamna "tendinta".
Uite ca la ei se poate! Pe noi, invazia mobilierului de prost-gust ne urmareste inca...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.