"In anul 2008, Romania va avea un buget ostil salariatilor, concentrat pe atingerea unor obiective cu iz electoral", a spus Dumitru Costin, liderul BNS. Sindicalistii cred ca Guvernul ar fi putut prezenta Parlamentului "un document mult mai echilibra
"In anul 2008, Romania va avea un buget ostil salariatilor, concentrat pe atingerea unor obiective cu iz electoral", a spus Dumitru Costin, liderul BNS. Sindicalistii cred ca Guvernul ar fi putut prezenta Parlamentului "un document mult mai echilibrat si mai coerent daca ar fi ales sa respecte legea si sa discute propunerile cu partenerii sociali in comisiile de dialog social ale ministerelor. Daca la Ministerul Economiei si Finantelor a fost simulata o discutie pe tema bugetului asigurarilor sociale, la Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii nu a fost inaintat spre dezbatere", a precizat el.
Si CNS Cartel ALFA considera ca modul in care este constituit bugetul reflecta politicile liberale si perioada intens electorala, fiind in acelasi timp "iresponsabil si populist".
"Ne-am trezit ca Guvernul a aprobat un buget pe care noi nu l-am vazut niciodata. In afara da aceasta lozinca - propaganda goala - ca educatia are 6% -, guvernul minte asa cum minteau si guvernele de pana acum, pentru ca acolo este inclusa si cercetarea. In total, trebuiau 7% - educatia 6% si cercetarea 1%. (...) Iar, daca in acest context al bugetului, nu exista nici un fel de discutie legata si de investitii in resursa umana - de modul cum vor arata salariile in 2008 in educatie, iar guvernul refuza sa faca negocieri cu FEN, desi noi am cerut insistent acest lucru, de cateva luni - lucrurile nu sunt in regula. Educatia de calitate se face si cu o infrastructura buna, dar si cu profesori motivati, de la care sa se poata pretinde niste parametri de performanta corespunzatori. Pentru ca, daca te faci ca platesti oamenii, ei se vor face ca muncesc, exact ca pe timpul lui Ceausescu", ne-a declarat, ieri, Catalin Croitoru, liderul FEN.
Ministrul Cristian Adomnitei s-a declarat mandru de noul pachet de legi ale educatiei, pe care anuntase - fara rezultat insa - ca il va dezbate public din 1 octombrie. Mai putin incantati sunt profesorii, care critica atitudinea aroganta a ministrului. "In general, el este foarte mandru de propria-i persoana, dar noi nu suntem incantati de simulacrul de discutii facut pe pachetul de legi. Acest domn cu apucaturi de tovaras vrea sa lanseze legile cu mare festivism, crezand ca asa isi va pune amprenta pe educatie, dar isi va pune, de fapt, pantoful pe grumazul ei", apreciaza Croitoru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.