Ca urmare a hotararii luate in Plenul Camerei Deputatilor, de retrimitere la Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si problemele minoritatilor nationale a Legii privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, ieri au fost luate in dezbatere
Ca urmare a hotararii luate in Plenul Camerei Deputatilor, de retrimitere la Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si problemele minoritatilor nationale a Legii privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, ieri au fost luate in dezbatere doua chestiuni extrem de importante pentru romanii din afara frontierelor, informeaza Romanian Global News.
Prima dintre ele a fost trecerea Departamentului pentru relatia cu Romanii de Pretutindeni din subordinea MAE in subordinea Cancelariei Primului Ministru. Cu cinci voturi pentru (un independent, deputatii PSD si deputatul PRM), unul impotriva (PD) si doua abtineri (minoritati nationale), s-a hotarat trecerea DRRP la Cancelaria Primului Ministru, decizie ce vine in intampinarea numeroaselor cereri ale asociatiilor romanesti care se plang de birocratia MAE si de suspiciunile cu care sunt priviti in tara de rezidenta atunci cand oficiali MAE ii viziteaza. Alte numeroase asociatii au deplans ineficienta DRRP in ultimii doi ani de zile de cand functioneaza in cadrul MAE.
Vlahii si moldovenii - romani de pretutindeni
O alta chestiune extrem de importanta a fost nominalizarea tuturor endonimelor, exonimelor sau infranimelor ale etnonimului "roman". Astfel s-a adoptat amendamentul propus de catre reprezentantii comunitatilor romanesti din afara frontierelor, la Universitatea de Vara de la Izvorul Muresului, si preluat de catre Administratia Prezidentiala si propus Parlamentului, ca denumirile explicite de ruman, vlah, valah, macedo-roman, aroman, meglenoroman, istroroman, moldovean, etc. sa fie trecute drept categorii care se includ in sintagma "roman de pretutindeni". Si acest amendament a trecut cu cinci voturi (trei PSD, unul PRM si unul PD) fiind adoptat de catre Comisie.
La dezbateri a participat secretarul de stat Mihai Gheorghiu care l-a inlocuit pe Adrian Cioroianu, absenta sefului diplomatiei romanesti generand o intreaga polemica si avand ca urmare votul deputatilor din comisie care s-au pronuntat impotriva luarii de cuvant a reprezentantului MAE. Astfel, secretarul de stat Mihai Gheorghiu a fost silit sa participe la dezbateri fara a avea dreptul sa intervina. Urmeaza ca Legea sa fie retrimisa pentru votul in plen cu amendamentele propuse de catre Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si problemele minoritatilor nationale.
Romanii din Ungaria - coplesiti
Necesitatea unui Departament pentru Romanii de pretutindeni, functional, este cat se poate de evidenta avand in vedere situatia comunitatii romanesti din Ungaria. Aici, conducerea organizatiilor romanesti sponsorizate de guvernul maghiar a fost preluata de maghiari originari din Romania - care au preluat si catedrele unde este predata limba romana la universitatile maghiare, conform revistei "Foaia Romaneasca". Publicatia citata afirma ca "De saptamana trecuta, in fruntea Autoguvernarii Romanesti pe Capitala sta o unguroaica din Ardeal. Ana Roxin, care de fapt este sotia lui Vasile Rocsin (da, asa cum vedeti, unul cu <<x>>, celalalt cu <<cs>>, asa au fost scrise pe fisele de votare numele celor doi la alegerile din anul trecut), deci doamna Roxin a reusit sa ocupe cea mai inalta functie in Autoguvernarea Romaneasca pe Capitala. S-a intamplat asta dupa ce Gheorghe Jancsin si-a dat demisia. <<Consateanul>> presedintelui ATRU, Traian Cresta, a rezistat in aceasta functie doar cateva luni, dandu-si seama ca fotoliul pe care i l-au pus sub fund prietenul sau din copilarie este prea mare si prea incomod. Speram ca gestul domnului Jancsin sa fie un exemplu de urmat si pentru altii". "Foaia Romaneasca" concluzioneaza: "Vazand cum merg lucrurile, adica cum nu merg, Autoguvernarea Romaneasca pe Capitala este o noua dovada a esecului Legii Minoritatilor si a intregului sistem de autoguvernari minoritare din Ungaria".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.