Oare vom ajunge si la momentul la care guvernul Tariceanu va cere si suspendarea Comisiei Europene?

Deci, acea parte a presei care a vazut in prestatia mai multor ministri ai actualului Executiv o pilda trista despre impostura a avut dreptate. Deci, atunci cind presa - partea ei care nu se ocupa cu fabricarea unei realitati paralele si nici cu prepararea minutioasa si consecventa a fumigenelor - a vazut prin Chiuariu, Remes, Pacuraru, Adomnitei, David sau Melescanu imaginea unui Guvern slab, nu s-a inselat.

Am inceput cu „deci" pentru ca exista o traditie a locului de a pune inaintea faptelor concluziile. Nu e firesc; e… local.

Deci, s-a spus la momentul investiturii, guvernul Tariceanu - deparazitat de circotasii democrati (mai ales de circotasa Monica Macovei) - va fi unul performant si, desigur, liberal. Deci, iata ce avem: un Executiv populist (care asediaza pensionarii), in care inca isi gasesc loc spagari jalnici (Remes, de pilda), vazduhisti (Nicolaescu e un bun exemplu) sau marionete care stau agatate la brelocul unora ca Fenechiu (nu ma gindesc numai la Chiuariu). Avem un Guvern in care seful lui spunea recent cu nonsalanta ca „incep sa imi fac tot mai putine probleme pentru ministrii acuzati". Deci - si cu asta inchei cu „deci"-ul asta -, faptul ca PNL simte nevoia acuta sa faca o remaniere a actualei echipe este argumentul suprem, servit chiar din interior, nu de la „dusmani", ca nu (numai) competenta s-a adunat in guvernul Tariceanu, ci cu totul altceva.

Mai e un semnal ca locatarii privilegiati ai Palatului Victoria sint panicati si nesiguri pe ceea ce fac. In 8 octombrie, informeaza cotidianul „Adevarul", a fost publicata in Monitorul Oficial o decizie a Executivului in care se stipuleaza ca dezbaterile din sedintele de guvern sa fie incadrate la categoria „informatii secrete". Sigur, aceasta este doar una dintre optiunile posibile (o spune insusi Adrian Nastase, comentind acest fapt: ca fiecare sef de Executiv are dreptul sa isi decida propriile reguli de organizare si functionare a sedintelor). Insa, indiferent daca dezbaterile de la Guvern sint „secrete", e orbitor de vizibil ca acest Executiv trebuie sa poarte obligatoriu pe el o bulina rosie. Cu el, riscam sa ni se prabuseasca firava lume in care abia am intrat si dinspre care ne vin semnale care ar trebui sa ne puna pe ginduri. A se vedea in acest sens si avertismentul dur primit ieri de la Bruxelles.

Cristian PATRASCONIU este Senior Editor