In primul semestru al anului in curs, chiriile spatiilor comerciale au inregistrat o scadere cu 10%, iar pana la sfarsitul anului, specialistii Colliers estimeaza ca acestea se vor reduce cu inca 10-15%. "Estimam ca pana la sfarsitul anului chiriile
In primul semestru al anului in curs, chiriile spatiilor comerciale au inregistrat o scadere cu 10%, iar pana la sfarsitul anului, specialistii Colliers estimeaza ca acestea se vor reduce cu inca 10-15%. "Estimam ca pana la sfarsitul anului chiriile vor continua sa scada cu 10-15%. De asemenea, pe fondul nivelului ridicat al ofertei care va fi disponibila in urmatorii ani, reducerea chiriilor cu 10-15% va continua si in urmatoarele 12 luni, exceptie facand spatiile din proiectele cu locatii si concepte bune", apreciaza analistii Colliers. Chiriile spatiilor in centre comerciale ajung la 25-28 euro/mp/luna in Bucuresti si la 17-22 euro/mp/luna in provincie. Chiriile au urmat, potrivit Colliers, evolutia inceputa anul trecut si au scazut in primele sase luni cu 10%, desi in aceasta perioada a fost livrat un singur proiect, in Pitesti - Euromall, iar complexul Bucuresti-Mall a fost extins cu 8.000 mp. Stocul total de centre comerciale din Romania se ridica la 365.000 mp, iar proiectele anuntate totalizeaza 2,9 milioane mp. "Ca urmare a lipsei de produse, cele mai multe retele de retail care au dorit sa intre pe piata au semnat contracte pentru proiectele programate pentru livrare in perioada 2008-2009. Cu peste 90 de proiecte anuntate de dezvoltatori pentru anii urmatori, atragerea chiriasilor a devenit foarte apriga, ceea ce a condus la scaderea chiriilor", se arata in raportul referitor la piata de retail din Romania, realizat de compania de servicii imobiliare Colliers International.Spatiile comerciale stradale au cele mai ridicate chirii de pe piataPe fondul dezechilibrului dintre cererea ridicata de spatii comerciale stradale si oferta limitata, chiriile pentru spatiile stradale au cea mai ridicata cota de pe piata. "Chiriile pentru strazile centrale continua sa creasca, majorarea inregistrata de la inceputul anului fiind de 10-15%. Evolutia crescatoare se va mentine si in viitor, dar la niveluri mai reduse", se arata in raportul Colliers.
In ceea ce priveste chiriile la spatiile stradale din Bucuresti, acestea variaza foarte mult in functie de zona.
In zonele centrale, chiriile variaza intre 100 si 150 de euro/mp/luna pe bulevardul Magheru, intre 70-90 euro/mp/luna pe Bulevardul Bratianu si 80-100 euro/mp/luna pe Calea Victoriei.
In zonele semicentrale, un metru patrat de spatii comerciale stradale se inchiriaza cu 70-90 euro/luna pe Calea Dorobanti si cu 50-65 euro/luna pe Calea Mosilor, Bulevardul Ştefan cel Mare sau Kogalniceanu.
Cele mai reduse chirii, 40-55 euro/mp/luna, se inregistreaza la spatiile stradale de pe Iuliu Maniu, Drumul Taberei, Pantelimon, Crangasi, Titan, Dristor, Grigorescu, iar 25-40 euro/mp/luna se inregistreaza in zone precum Giurgiului, Oltenitei, Giulesti, Bucurestii Noi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.