Budapesta, capitala Ungariei, este supranumita "Parisul de Est", "Mireasa Dunarii" sau "Perla Dunarii" si  se intinde pe o suprafata de aproximativ 52.500 hectare. Dunarea despica in doua - in Buda cu munti si vai, si in Pesta de ses - metropola
Budapesta, capitala Ungariei, este supranumita "Parisul de Est", "Mireasa Dunarii" sau "Perla Dunarii" si se intinde pe o suprafata de aproximativ 52.500 hectare. Dunarea despica in doua - in Buda cu munti si vai, si in Pesta de ses - metropola cu doua milioane de locuitori, a carei panorama de pe malul Dunarii a fost declarata de catre UNESCO parte a patrimoniului universal.
Dupa ce Buda si Pesta s-au unit, a inceput o dezvoltare rapida a noii capitale, Budapesta. S-au construit blocuri de trei sau patru etaje in stil eclectic si neorenascentist. Partea de la mijloc este mai larga, drumul este impartit in trei parti care sunt separate de doua promenade, de-a lungul lor cu doua randuri de copaci. Cele doua campii la dreapta si la stanga au fost pavate original cu blocuri de pietre si membrii claselor privilegiate le-au folosit pentru calarit. Blocuri cu spatii verzi si vile cu gradini mari in jurul lor alcatuiesc partea a treia a Drumului. Cladirea Operei, Şcoala de balet, vechea Academie a Muzicii si cladirile de la coltul strazilor decorate cu graffitola la Piata Kodaly sunt cladirile cele mai remarcabile de-a lungul Drumului. Statuile de la colonada cu forma de semicerc la Piata Eroilor reprezinta regi si domnitori proeminente a istoriei maghiare. Muzeul Artelor si Sala de Expozitii stau vizavi la cele doua extremitati ale pietei.Buda si Pesta, trecut si prezentBudapesta s-a nascut in 1873, cand Buda, Óbuda si Pesta au fost unificate. Cu aceasta ocazie a fost construit un palat regal nou, impunator. Dar in al doilea razboi mondial aceasta cladire, impreuna cu tot cartierul Cetatii, a suferit pagube foarte mari. Cu ocazia demolarii ruinelor au inceput si sapaturile arheologice care, impreuna cu reconstructia ruinelor medievale, tin si in zilele de azi. Majoritatea cladirilor din acest cartier sunt monumente istorice. Portile au locuri construite pentru odihna si pietrele cioplite de pe fatade amintesc de timpurile medievale.
Cetatea Buda este cel mai important centru cultural al tarii. Aici se gaseste Muzeul Istoric de la Budapesta, care cuprinde si o parte a castelului medieval, Galeria Nationala, Muzeul Ludwig si Biblioteca Nationala Szechenyi. In centrul cartierului Cetatii se afla una dintre cele mai cunoscute cladiri ale orasului, Biserica Maicii Domnului. Multi dintre regii Ungariei au fost incoronati in aceasta biserica. Tot aici a fost celebrata si casnicia regelui Matei Corvin. Prima biserica a fost construita cam in acelasi timp cu Cetatea, dar regele Matei Corvin a facut-o mai mare si i s-a adaugat un turn inalt de 80 de metri. Forma actuala a capatat-o la sfarsitul secolului al 19-lea. Artistii cei mai renumiti ai timpului au luat parte la reconstructia ei.
Vizavi, la Pesta se inalta Parlamentul, care este considerat unul dintre cele mai frumoase parlamente din lume. Cu lungimea sa de 268 m si cu o inaltime a domului de 96 m, acesta ofera o priveliste impunatoare deasupra valurilor Dunarii. Vizitatorii pot sa faca turul cladirii in grupuri si merita sa o viziteze nu numai pentru interioarele frumoase, pentru decoratii aurii si pentru fresco-urile si statuile faimoase, dar si ca sa vada coroana veche de o mie de ani a primului rege al Ungariei, Ştefan cel Sfant.
Podul Lant, primul pod construit aici peste Dunare, a devenit simbolul orasului.Incursiune prin oras. Obuda - Buda vecheIn partea de nord a orasului se afla relicvele castrului civic si militar - numit Aquincum - incluzand cele doua amfiteatre, vilele cu ornamente din mozaic, baile militarilor. O zona de ruine formeaza Muzeul din Aquincum, vestigiii valoroase cu pietre cioplite, picturi murale si orga din antichitate.
Atmosfera unica a pietei principale din Óbuda se datoreaza vechilor case, micilor restaurante si muzeelor valoroase. In apropiere se afla Muzeul Varga, unde sunt expuse lucrarile renumitului sculptor contemporan, si Muzeul Vasarely ce cuprinde opera completa a celebrului Győző Vasarhelyi. In Muzeul Kiscelli pot fi vazute opere de arta reprezentand capitala si o colectie extrem de bogata de arta plastica maghiara din secolul al XX-lea.
De pe Bastionul Pescarilor, un sistem de bastioane cu sapte turnuri in stil neoromanic ridicat pe zidurile medievale, se deschide panorama orasului. Aici se inalta biserica si manastirea dominicana Sfantul Niculae.Centrul istoric este martor al trecutului tumultuosAici se afla Biserica parohiala in Piata 15 Martie, prima biserica din oras. In interior pot fi descoperite multiple stiluri arhitecturale. Cladirea Sinagogii este cea mai mare sinagoga din Europa, avand si o acustica excelenta. In curtea ei a fost infiintat Muzeul Evreiesc, in care a fost amenajata o colectie iudaica remarcabila, muzeul fiind in acelasi timp si un centru de cercetare al culturii evreiesti. Muzeul National Maghiar reprezinta o frumoasa realizare a arhitecturii clasice maghiare.
In centrul istoric se afla si Bazilica Sfantul Ştefan Bazilika, biserica in stil neorenascentist, cu niste clopote foarte mari. Pe ambele laturi ale bulevardului se insira palate din secolele XIX-XX, capodopere ale arhitecturii. Opera Maghiara de Stat, creatie a arhitectului maghiar Miklos Ybl, reprezinta din 1846 centrul vietii muzicale maghiare. Interiorul decorat cu fresce, sala de spectacole cu o capacitate de 1.200 de locuri si instalatiile ei tehnice de scena ofera o valoare deosebita acestui edificiu.
Amatorilor de cultura doar diversitatea optiunilor le poate provoca dificultati: cele 237 de monumente istorice, 223 de muzee si galerii, 35 de teatre, 90 de cinematografe, 2 opere, 12 sali de concerte si aproape 200 de localuri, ture ale orasului cu autobuzul, cu vaporasul sau pe jos, organizate de agentiile de turism in cele 365 de zile ale anului, toate acestea reprezinta oferte adaptate la preferintele individuale ale vizitatorilor sositi la Budapesta.
Sub dealurile Budapestei exista o retea de pesteri cu ape curative tasnind la suprafata din izvoare termale. Cele 70 de milioane litri de apa termala pe zi a 80 de izvoare alimenteaza 12 bai curative.
Printre monumentele istorice se pot numara amfiteatre romane cu o vechime de 2000 de ani, bai turcesti vechi de 400 de ani si cladiri in stil secesionist cu un caracter specific maghiar de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Mijloacele de transport ale orasului ofera si ele curiozitati: prima cale ferata subterana a continentului leaga de 105 ani centrul istoric cu parcul orasului, iar in Muntii Budei functioneaza a treia cale ferata montana din lume si o cale ferata a copiilor.
O portiune lunga de 1.800 m a retelei de pesteri de sub Muntele Cetatii se intinde pe 12 km, numita Pestera Cetatii.
Muzeul de Istorie Militara si Muzeul Comertului si al Industriei Hoteliere Ungare sau Lacasul de Cult Evreiesc medieval ce infatiseaza modul de viata al comunitatii evreiesti din Buda sunt repere ce trebuie vizitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.