Grupul Rompetrol intentioneaza ca, in urmatorii 3-5 ani, sa atinga o cifra de afaceri anuala de 30-40 de miliarde de dolari (in principal prin achizitii in Europa de Vest), de la 7 miliarde de dolari in 2007, a declarat, ieri, Eric Chis, viceprese
Grupul Rompetrol intentioneaza ca, in urmatorii 3-5 ani, sa atinga o cifra de afaceri anuala de 30-40 de miliarde de dolari (in principal prin achizitii in Europa de Vest), de la 7 miliarde de dolari in 2007, a declarat, ieri, Eric Chis, vicepresedinte al grupului.
"Ne indreptam atentia spre unele achizitii strategice, printre care NIS - Serbia si alte preluari, pe care nu le pot dezvalui. Vom avea ca focus Europa de Vest", a afirmat Chis. El a mentionat ca bugetul pentru achizitiile din Europa de Vest va fi "de ordinul miliardelor de dolari", fara sa avanseze o valoare exacta. "Cu banii pentru achizitii nu sunt probleme. Atat KazMunaiGaz, cat si actionarii minoritari si-au propus o politica de dezvoltare agresiva, astfel incat, intr-un timp foarte scurt, de 3-5 ani, Rompetrol sa ajunga una dintre primele companii din Europa", a spus Chis, aflat la Sofia, cu ocazia inaugurarii primei benzinarii Rompetrol sub conceptul Hei din Bulgaria, investitie in valoare de 1,1 milioane de euro.
Rompetrol Bulgaria va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 230 de milioane de dolari, in crestere cu 15% fata de nivelul de 200 de milioane de dolari de anul trecut, a declarat, la randul sau, directorul general al companiei, Adrian Acatrinei.
Rompetrol are 50 de benzinarii in Bulgaria si va majora numarul de statii de pe piata locala la 85 de unitati, la finele anului, reteaua urmand sa fie extinsa, pana in ianuarie 2009, la 170 de benzinarii. Grupul a programat pentru acest an investitii de 16-17 milioane de euro in Bulgaria, a afirmat Acatrinei. Totodata, Rompetrol va investi, anul viitor, 10 milioane de euro pentru constructia unui depozit de produse petroliere si gaz petrolier lichefiat (GPL) la Sofia, cu o capacitate de stocare de 14.400 metri cubi.
Petrolul KazMunaiGaz "coteste" spre Petromidia
Din grupul Rompetrol fac parte 40 de companii, cu activitati in 13 tari. Rompetrol Holding din Elvetia, detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, a vandut companiei petroliere de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, o participatie de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda.
De altfel, potrivit unor surse din piata, KazMunaiGas a redus semnificativ numarul de contracte de livrare de titei cu firma elvetiana de comert Vitol (unul dintre cei mai importanti traderi de petrol din lume) si a redirectionat cantitatile de petrol catre unitatea de rafinare din Romania. "Reprezentantii Vitol au spus, in repetate randuri, ca beneficiaza de un contract la termen, pana la finele anului, dar am fost nevoiti sa redirectionam o parte din livrari catre Constanta (n.r. - unde se afla rafinaria Petromidia) pentru a aproviziona unitatea de acolo", a declarat o sursa din compania kazaha, citata de Reuters si preluata de Mediafax. Traderii apreciaza ca Vitol, compania care comercializa tot titeiul kazah preluat de la portul ucrainean Odessa, de la Marea Neagra, va primi numai trei loturi de petrol pe luna in loc de sapte sau opt, a cate 80.000 de tone de titei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.