Ministrul Educatiei si Cercetarii, Cristian Adomnitei, si protectorul acestuia, deputatul PNL de Iasi Relu Fenechiu, s-au folosit de functiile pe care le ocupa pentru a valida o megaescrocherie. Liberalul Adomnitei a calcat in picioare o decizie
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Cristian Adomnitei, si protectorul acestuia, deputatul PNL de Iasi Relu Fenechiu, s-au folosit de functiile pe care le ocupa pentru a valida o megaescrocherie. Liberalul Adomnitei a calcat in picioare o decizie irevocabila a instantei supreme, initiind o Hotarare de Guvern in urma careia au fost validate peste 4000 de diplome universitare false.
In urma cu aproximativ patru ani, la Iasi a luat fiinta o misterioasa universitate particulara, dupa ce Universitatea Petre Andrei (UPA) si Universitatea Apollonia in fruntea careia se afla Vasile Burlui, supranumit regele licentelor de stomatologie false de la UMF Iasi, au fuzionat. Condusa de sotii Elena si Nicolae Niculescu, care ocupau functiile de prorector si rector in asa-zisa institutie de invatamant, noua Universitate Petre Andrei a functionat pana in 2007, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin decizia irevocabila nr.1137/22.02.2007, a declarat ilegala fuziunea dintre UPA si Universitatea Apollonia. Instanta suprema a demontat toate falsurile intelectuale existente in acest dosar, constantand, ca si Curtea de Apel Iasi, ca "cele doua persoane juridice (n.r. - UPA si Universitatea Apollonia) au fuzionat prin absorbtie, cu ignorarea dispozitiilor Legii nr.287/2004, care prevede anumite etape obligatorii de evaluare si acreditare (n.r. - a noii institutii universitare create prin fuziune), ceea ce in speta nu s-a intamplat".
Guvernul Tariceanu, desi avertizat asupra existentei deciziei irevocabile pronuntata de instanta suprema, a oficializat facatura ieseana. Astfel, la initiativa ministrului Cristian Adomnitei, sprijinit de protectorul sau Relu Fenechiu, s-a emis HG 981/28 din 28 august 2007 prin care s-a dispus, in mod fraudulos, introducerea specializarilor Universitatii Apollonia din Iasi in structura UPA. Practic, aceasta Hotarare de guvern a insemnat si validarea ilicita a celor 4200 de diplome false, eliberate pentru absolventii de la "Medicina dentara", "Stiintele Comunicarii", "Drept" si "Economie" si puse in circuit de rectorul nevalidat Niculae Niculescu. Diplome care au fost emise de universitatea declarata ilegala de Inalta Curte de Casatie. Interesant este ca rectorul Nicolae Niculescu a fost conducatorul lucrarii de doctorat al lui Relu Fenechiu, baronul PNL de Iasi. Cel care l-a propulsat pe Cristian Adomnitei in postul de ministru al Educatiei.
Fuziune pentru frauda
Interesant este si cum s-a ajuns la aceasta fuziune dintre Universitatea Petre Andrei si Universitatea Apollonia. Conducatorul de doctorat al lui Relu Fenechiu, prof.dr. Nicolae Niculescu, a speculat faptul ca Universitatea "Petre Andrei" (UPA) figureaza si cu un ONG, mai precis "Fundatia Academica Petre Andrei" (FAPA). Folosindu-se de postura de cadru didactic la UPA, Niculescu a pus la cale in anul 2003 o fuziune intre FAPA si Apollonia, incercand apoi sa-si insuseasca fraudulos calitatea de rector al UPA. Astfel de "fuziuni", cum a fost cea dintre FAPA si Apollonia, nu pot atrage insa competente in a derula activitati universitare. Asa cum s-a intamplat cu studenti inscrisi la "Apollonia" lui Vasile Burlui care in final au iesit licentiati cu diplome UPA. Mai mult, in anul 2003, Niculescu nu putea face o astfel de "fuziune universitara" deoarece UPA avea incepand cu 2002 un nou statut de persoana juridica, acela de universitate infiintata printr-o lege specifica invatamantului superior (Legea nr.408/2002).
Legi ignorate cu nonsalanta
Niculescu a cotinuat sa ignore legile statutului de drept si in anul 2004, cand a fost emisa Legea nr.287/2004, care stabilea conditii clare de fuzionare a institutiilor de invatamant superior. Mai precis, Legea 287/2004 arata ca pot fuziona doar institutiile care anterior au fost constituite intr-un consortiu universitar, realizat prin contract autentic. Ori, si Curtea de Apel Iasi (in dosarul 1694/2006) si instanta suprema (dosar nr.11.941/2006) au constatat ca nu exista un astfel de contract anterior de consortizare. In consecinta, ambele instante au respins actiunile lui Niculescu, care solicita in numele UPA ca MEdC sa fie obligat sa emita o hotarare prin care cele doua institutii pretins fuzionate, sa nu figureze separat, ci impreuna, in cadrul UPA. Pentru a salva de la faliment financiar si universitar "Apollonia", Niculescu a solicitat instantelor, cu un tupeu nemarginit, ca specializarile "universitatii" lui Vasile Burlui sa fie incluse in cele ale UPA. Ambele instante au constatat insa aberatiile juridice din sustinerile si argumentele lui Niculescu, hotarand ca aceste doua institutii sa ramana distincte. Niculescu nu a tinut cont nici de aceste hotarari judecatoresti, continuandu-si activitatea la "fabrica sa de diplome false", promotiile Apolloniei din anii 2004, 2005, 2006 si 2007 fiind pacalite una dupa alta cu hartii fara acoperire legala, dar oficializate de sotia sa, Elena Niculescu, ajunsa prorector al fuzionarii FAPA-UPA-Apollonia. Astfel, 4200 de absolventi ai falimentarei Apollonia s-au trezit cu diplome de licenta ce purtau antetul MEdC, gratie etichetei conferite de Universitatea "Petre Andrei", institutie infiintata prin lege specifica in anul 2002. Pe de alta parte, trebuie spus ca aceste 4200 de falsuri intelectuale si materiale au insemnat zeci de milioane de euro, incasate de la studenti naivi, pacaliti de tandemul Niculescu-Burlui.
"Diplomele si actele de studii sunt nule"
Lectorul univ.dr. Sorin Bocancea, in calitatea sa de presedinte al Sindicatului Salariatilor din Universitatea "Petre Andrei", a denuntat public incredibila afacere cu 4200 de diplome false, pe care le considera nule, in baza hotararilor instantei supreme, care atesta ilegalitatea fuzionarii universitare UPA - Apollonia Iasi.
Niculescu, indrumatorul de doctorat al lui Fenechiu (Foto: ROMPRES) Afacerea este acum continuata si in anul universitar 2007-2008, gratie HG 981/22 august 2007 introdusa de Cristian Adomnitei in pofida deciziei instantei supreme nr.1137/22 februarie 2007. "Studentii inmatriculati de Niculescu pe ONG-ul UPA (n.r. - Fundatia Academica Petre Andrei) sunt indusi in eroare asupra faptului ca UPA ar fi preluat legal specializarile de la Apollonia. Niculescu nu face acum decat sa se inscrie in acelasi registru al ilegalitatilor. De pilda, studentii de la Medicina Dentara si Comunicare sunt inmatriculati pe un ONG care a fuzionat cu Universitatea Apollonia din Iasi, dar sa nu se uite ca toate actele de studii, inclusiv diplomele, le sunt emise in numele Universitatii Petre Andrei, infiintata prin Legea nr. 408/2002, care nu a fuzionat cu Apollonia si care nu are specializarile de medicina si de Comunicare", avertizeaza lector.univ.dr. Sorin Bocancea atat MEdC cat si Guvernul, care in viziunea angajatilor de la UPA a favorizat comitetrea unor infractiuni de fals in serie. "Diplomele si toate aceste acte de studii sunt nule, deoarece acesti studenti nu au avut raporturi juridice cu UPA, care - la randul ei - nu are asemenea specializari deoarece nu a fuzionat cu Apollonia. Ultima decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie este a doua lovitura de gratie data rectorului impostor Nicolae Niculescu", mai atentioneaza Sorin Bocancea.
Trei ministri s-au opus ilegalitatilor
Trei fosti ministri ai Educatiei - Alexandru Athanasiu, Mircea Miclea (foto) si Mihail Hardau - nu i-au recunoscut lui Nicolae Niculescu calitatea de rector si au considerat ilegala fuziunea, stare de fapt ce avea sa fie confirmata in 2007 si de instanta suprema.
Ziua foto Lupte grele a dat Nicolae Niculescu cu personalul didactic al UPA pentru a se impune prin frauda, ca rector al facaturii FAPA-UPA-Apollonia, utilizand statutul "universitatii" lui Vasile Burlui, regele falsurilor academice de la Iasi. De pilda, in 14 aprilie 2004, Elena si Nicolae Niculescu au organizat alegeri pentru functiile de conducere ale institutiei. Au absentat atunci de la acest simulacru Facultatile de Psihologie, de Asistenta Sociala si de Stiinte Politice. A participat insa "Apollonia" lui Burlui. Alegerile au fost imediat contestate de conducerile legale ale celor doua facultati. Ministeriatul Athanasiu a dispus un control, finalizat cu Ordinul nr.4320/2004 de invalidare a rectorului Niculescu, ales ilegal. O lovitura a mai primit Niculescu atunci cand MEdC si CNEAA au refuzat sa recunoasca legalitatea fuziunii FAPA-UPA-Apollonia. Se intampla in anul 2005, cand fabrica de diplome false mergea din plin. Ministrul Miclea a emis si el un al doilea ordin de invalidare a rectorului Niculescu. MEdC a dispus refacerea alegerilor. Niculescu le-a atacat in instante, continuandu-si actiunile sale ilegale ca "rector". Ministrul Hardau a constatat si el ilegalitatile comise in procesul de fuziune si la alegerile "rectorului" Niculescu si a cerut conducerii UPA reintrarea universitatii in legalitate. Niculescu s-a trezit salvat in urma plecarii lui Hardau din fruntea MEdC. Multumita ministrului Cristian Adomnitei.
Ministerul ocoleste sesizarea penala
Corpul didactic al Universitatii Petre Andrei din Iasi, prin reprezentatul lor legal in instante, solicita MEdC ca "toate persoanele implicate in aceasta fuziune frauduloasa, ilegala, sa suporte rigorile legii penale". Angajatii UPA cer acest lucru autoritatilor deoarece art.14 din Legea 284/2004 stabileste ca "realizarea de fuziuni in afara cadrului legal se pedepseste conform legii penale". Desi aceeasi lege mai prevede ca sesizarea organelor de urmarire penala poate fi facuta si de MEdC, angajatii UPA sunt sceptici deoarece capul acestui minister, liberalul Cristian Adomnitei nu are cum sa faca ceva impotriva lui Niculescu. De notorietate publica este in Iasi faptul ca seful politic direct al lui Adomnitei este baronul-deputat Relu Fenechiu (foto). Politicianul inscris la studii doctorale tocmai la profesorul-rector FAPA-UPA-Apollonia Nicolae Niculescu.
ITM Iasi confirma malversatiunile
O ancheta si o adresa oficiala a Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi au scos la iveala un fapt edificator asupra lantului de flagrante ilegalitati comise la FAPA-UPA-Apollonia. Din ancheta ITM rezulta ca anumite persoane si-au arogat competente si atributii pe care nu le detineau, dar au actionat in virtutea acestora pentru a realiza ilegala fuziune. In contextul in care UPA a demonstrat in instante ca nu a participat la nici o fuziune cu Apollonia, apar numele a trei personaje care au angajat institutia in procesul ilegal de fuziune. Mai precis, ITM Iasi, prin adresa sa nr.143.103/2007, arata organelor de urmarire penala ca numitii Elena Niculescu, Nicolae Niculescu si Constantin Andronovici (mana dreapta a familiei Niculescu in afacere) nu sunt si nu au fost angajati ai Universitatii Petre Andrei din Iasi. In aceste imprejurari, este limpede ca oameniilui Niculescu au actionat cu premeditare si cu intentie, pentru a frauda legea.
Intelegerea Niculescu-Burlui
Ilegala "fuziune universitara" dintre UPA si Apollonia-Burlui ascunde si consistente fraude de patrimoniu, descoperite si inventariate de presedintele UPA, prof.univ.dr. Doru Tompea, si de presedintele Sindicatului Salariatilor UPA, lector dr. Sorin Bocancea. "Autointitulatul rector UPA, Nicolae Niculescu, si cu rectorul Apollonia au batut palma, pentru spatiul institutiei care a ramas la Universitatea Apollonia. Tot acolo au ramas si echipamentele. UPA a preluat numai in forma scriptica valorile din patrimoniul de fuzionare. La aceasta a contribuit esential si directorul economic al UPA Iasi, care a acceptat sa inregistreze in patrimoniul universitatii numai valoarea preluata, care insa nu are nici un aport fizic. Mai mult, debitorul Sc Domenico din Iasi, unde asociat este Vasile Burlui, datoreaza catre UPA peste 150.000 euro. Insa exista o intelegere intre Burlui si Niculescu ca acesta din urma sa nu reclame niciodata recuperarea acestor sume. Bunurile de care UPA Iasi este acum lipsita (n.r. - cladiri si echipamente, acaparate de clanul Niculescu-Burlui) insumeaza zeci de miliarde de lei (n.r. - 6,69 miliarde de lei la nivelul anului 2003 cand s-a operat "fuziunea").


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.