In mai putin de 5 ani de la aparitia primului site de profil, literatura online a devenit un segment important, pe care nici un creator nu il poate ignora. Avand in vedere dezvoltarea tehnicii si impactul din ce in ce mai mare al Internetului,
In mai putin de 5 ani de la aparitia primului site de profil, literatura online a devenit un segment important, pe care nici un creator nu il poate ignora. Avand in vedere dezvoltarea tehnicii si impactul din ce in ce mai mare al Internetului, trecerea literaturii in mediul online este fireasca. Pretul cartilor este mult mai mare decat pretul accesului la Internet, de aceea multi utilizatori aleg a doua varianta. Chiar si ziarele sunt amenintate de aceasta transformare, pentru ca multi cititori aleg sa citeasca varianta online, in detrimentul printului.   INTERACTIVITATE. Pentru a contracara aceasta tendinta, editurile incearca sa-si adapteze politica editoriala la cererile cititorilor. Astfel, avem experimentul celor de la Cartea Romaneasca, care au inaugurat in Romania conceptul de audiobook. Comunitatile online ofera interactivitate. Creatorii posteaza, iar cititorii pot comenta textele, pot intra in dialog. Prin intermediul acestor portale, creatorul poate primi feedback. Iata de ce tot mai multi creatori aleg varianta online. Primul portal de acest gen si totodata cel mai mare din Romania este site-ul www.poezie.ro. Infiintat de Radu Herinean in 2002, site-ul are in prezent mai mult de 20.000 de utilizatori. Printre membri se numara scriitori romani cunoscuti. Toate celelalte site-uri de profil au aparut plecand de la acest site, care poate fi intitulat pe buna dreptate parintele literaturii online in Romania. Siteu­ri­le concurente au incercat sa ofere o alta interfata, mai performanta, precum si un climat mai atragator. Alte site-uri literare sunt: Europeea, Bocancul Literar, Hermeneia, Club Literar, Hyperliteratura etc. Tirajele scad, publicul se orien­tea­za din ce in ce mai mult spre literatura straina. Site-urile devin astfel un refugiu util creatorilor autohtoni, care pot primi un feedback coerent si pot invata astfel sa se aproprie de cititori. Dezvoltarea comunitatilor virtuale este un prim pas pe care literatura romana il face spre ali­nierea la standardele occidentale.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.