PSD intra in campania electorala nu cu o oferta electorala, ci cu o suma de scandaluri pe tema alcatuirii listelor.

Radu Podgorean, locul 14 pe lista anuntata luni oficial de PSD, si-a anuntat ieri retragerea candidaturii la Parlamentul European. Aceasta vine la scurt timp dupa ce alti lideri PSD au refuzat sa candideze: Vasile Puscas, Victor Ponta si Cristian Diaconescu. Podgorean se declara nemultumit de pozitia sa pe lista, pozitie practic neeligibila. Mircea Geoana a primit ieri de la Radu Podgorean o scrisoare scrisa intr-o nota de bascalie evidenta in care este anuntat de retragere. „Doresc sa multumesc, prin intermediul dumneavoastra, conducerii operative a partidului pentru increderea si aprecierea pe care le-a manifestat fata de mine prin nominalizarea mea pe pozitia 14 a listei candidatilor PSD pentru alegerile europarlamentare", spune Podgorean in scrisoarea citata de MEDIAFAX. Actualmente europarla-mentar al PSD, Podgorean sugereaza in scrisoarea catre Geoana ca locul sau pe lista „ar putea fi ocupat de un membru marcant al conducerii PSD, poate chiar de Domnia voastra". „Pornind de la ideea ca acest loc are caracteristici strategice importante, aflindu-se aproximativ la mijlocul listei, ar putea oferi noului nominalizat posibilitatea nu numai sa traga lista, dar chiar sa o si impinga, s-o traga si s-o impinga ...", mai spune Podgorean.

Dan Mihalache, locul 10 pe eurolista PSD, califica gestul colegului sau de a se retrage drept unul „de bun-simt" si acuza - intr-o declaratie data ziarului Cotidianul - conducerea partidului de „mirlanie". „Ca europarlamentar si ca fost presedinte al Comisiei de politica externa, i se putea gasi o pozitie mai confortabila pe lista. Si daca nu i se gasea, se putea discuta cu el. Din pacate insa, cel putin la anumite paliere ale conducerii PSD s-a instaurat un stil politic oarecum lipsit de solidaritate. Tradus, asta inseamna mirlanie. Se mizeaza foarte mult pe faptul ca lumea va tacea la infinit", declara Mihalache. Acesta adauga ca, dupa alegeri, PSD trebuie sa discute neaparat despre „criteriile de selectie a candidatilor si despre mecanismele de constituire a acestor liste".

Puscas critica lipsa de viziune Fostul negociator al aderarii Vasile Puscas atrage atentia asupra faptului ca Romania se indeparteaza vizibil de UE. El spune ca „Romania a pasit strimb in UE", ca guvernarea este „absorbita de jocuri politicianiste interne" si nu initiaza dezbateri despre preocupari fundamentale ale Uniunii, iar angajamentele asumate nu sint respectate, primind luptele interne intre partide. „Cetatenii romani, ca si ceilalti cetateni europeni, pot constata ca, din pacate, Romania a pasit strimb in Uniunea Europeana. Guvernarea Romaniei este absorbita de jocuri politicianiste interne si nu initiaza dezbateri si consultari despre preocupari fundamentale ale Uniunii Europene si statelor membre (inclusiv ale Romaniei). Mai mult, realizarea unor angajamente clare, izvorite din calitatea de membru al Uniunii Europene, este lasata in asteptare pe termen nedefinit in avantajul luptelor interne intre partide", afirma deputatul PSD Vasile Puscas, citat de MEDIAFAX. Acelasi Puscas a mai spus ca nu intelege ce asteapta social democratii de la aceste alegeri europarlamentare si ca in acest fel se explica retragerea candidaturii sale. „Nu pot juca intr-o piesa fara scenariu. Am discutat la inceputul anului un scenariu, dar el s-a schimbat, iar despre cel nou nu stiu nimic", a mai spus fostul lider al eurolistei PSD.