Despagubirea in bani a fostilor proprietari deposedati de regimul comunist va avea loc dupa ce Fondul Proprietatea va plati dividendele aferente anului trecut, operatiune estimata in jurul datei de 1 noiembrie, a declarat, ieri, presedintele Fondului
Despagubirea in bani a fostilor proprietari deposedati de regimul comunist va avea loc dupa ce Fondul Proprietatea va plati dividendele aferente anului trecut, operatiune estimata in jurul datei de 1 noiembrie, a declarat, ieri, presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, intr-o conferinta de presa care a avut loc inaintea primei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) Fondului. Profitul aferent anului trecut este de 72 milioane de lei, 50% urmand sa fie repartizati ca dividende. Actionarii care aleg plata in numerar in contul despagubirilor, in limita de 500.000 de lei, au posibilitatea sa opteze pentru aceasta varianta si sa depuna cererile la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, incepand cu 1 octombrie, timp de sase luni. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a aratat ca "sumele destul de consistente colectate din dividende vor acoperi o buna parte din despagubiri", fiind posibila si suplimentarea acestora. Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti, fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Paunescu a estimat ca listarea ar putea avea loc in luna iunie a anului viitor, daca nu intervin evenimente neprevazute. Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat noul act constitutiv al societatii, care include si posibilitatea ca Fondul sa emita obligatiuni. O alta prevedere se refera la durata de functionare a Fondului Proprietatea, de zece ani, cu posibilitatea de prelungire, prin decizie a actionarilor. Pe ordinea de zi a AGEA s-a mai aflat situatia patrimoniului Fondului la data de 30 iunie, listarea la Bursa de Valori Bucuresti si conducerea societatii intr-un sistem dualist. Dupa AGEA, Paunescu a mai spus ca au fost prezenti circa 30-40 de actionari din cei 2457 si toate propunerile aflate pe ordinea de zi au fost votate aproape in unanimitate, transmite Mediafax. In prezent, aproximativ 96,5% din capitalul Fondului se afla la stat, sub administrarea Ministerului Economiei, restul de 3,5% fiind distribuit proprietarilor deposedati abuziv in perioada regimului comunist. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.