Patru blocuri-turn se vor ridica in mijlocul Parcului Politehnicii. In doar cateva zile, in anul 2005, 34.000 de metri patrati erau retrocedati pe Legea 18. Asa-zisii proprietari au vandut imediat terenul. Acesta a ajuns in mana unor afaceristi cu viziune, care au depus deja proiectul constructiei spre avizare.

Bucurestiul a fost in vara anului 2007 polul caldurii in Europa. Locuitorii Capitalei au suportat saptamani la rand temperaturi de 40 de grade Celsius. Autoritatile au intocmit comitete si comisii pentru situatii de urgenta. Rezultatul? Statistici, calcule, discutii si neglijenta. Asaltul putinelor zone verzi pe care le mai detine Bucurestiul este departe de a fi incetat.

Gustul amar al lunilor de infern pe care le-a strabatut Capitala Romaniei in aceasta vara s-a indulcit rapid la sunetul banilor. In febra retrocedarilor si visand la o frumoasa metropola europeana, spatiile verzi dispar de la o zi la alta. De la institute de cercetare la terenuri ale unor fabrici aflate in lichidare, la parcuri si pana la cel mai neinsemnat petic de verdeata, nimic nu mai este sfant, si totul se transforma in beton.

BILA NEAGRA. Jurnalul National a intrat in posesia unor documente care descriu negru pe alb cum 3,4 hectare din Parcul Politehnicii vor fi rase de pe harta verde a Bucurestiului, pentru a face loc unui complex de patru sau cinci blocuri-turn. Retrocedarea celor 3,4 hectare in zona Bulevardului Vasile Milea a ridicat numeroase semne de intrebare chiar in institutia care a semnat actele. Zona despre care vorbim se gaseste pe raza administrativa a Primariei Sectorului 6. Contactat telefonic, Cristian Poteras s-a aratat nedumerit si depasit de situatie:

Citeste si:

"Parcul acela nu tine de Administratia Publica Locala, ci de Rectoratul Universitatii Politehnica Bucuresti. Nu stiu nimic despre terenul despre care imi vorbiti, poate l-a predat Agentia Domeniilor Statului (ADS)", a declarat Poteras. Terenul nu a fost insa predat de ADS, asta pentru ca nu se gasea in administrarea agentiei. La data de 18.05.2005, Subcomisia de Aplicare a Legii Fondului Funciar a Primariei Sectorului 6 a semnat procesul-verbal de punere in posesie pe terenul despre care Poteras nu si-a adus aminte.

NU-I AL MEU, AL MEU E OARE? Timp de trei saptamani, Jurnalul National a incercat sa identifice institutia in administratia careia s-a aflat terenul de pe Bulevardul Milea inainte de retrocedare. "Plimbarile" intre Primaria Sectorului 6 si Rectoratul Universitatii Bucuresti au ramas fara rezultat. Cea dintai nu stia sigur daca este sau nu parc si daca il administreaza sau nu, iar cea de-a doua nu stia daca este proprietatea privata a Politehnicii sau nu.

Institutiile implicate nu au facut decat sa arunce mingea dintr-un teren in altul. Singura certitudine este insa incadrarea din Planul de Urbanistica Generala (PUG) a hectarelor retrocedate. Aici, cele 3,4 hectare figureaza ca V1A. Traducerea acestui simbol este una cat se poate de simpla - parc. De altfel, pana si certificatul de urbanism incadreaza cele 3,4 hectare in V1A. Cum edilul Sectorului 6 afirmase initial ca zona nu este in administrarea institutiei pe care o conduce, ne-am indreptat atentia catre cei care ne-au fost indicati drept proprietarii terenului - Universitatea Politehnica Bucuresti.

RECTORATUL, UIMIT. Initial, domna Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnica, s-a aratat extrem de surprinsa. Asta pentru ca terenul cu pricina ar fi fost retrocedat din curtea universitatii pe care o conduce fara stirea dansei. "Stati, ca trebuie sa ma asez sa nu cad de pe picioare. Noi avem mai multe procese pe rol cu cei care revendica in zona.