Desi un factor important in alegerea unui spatiu de birouri, chiria nu reprezinta, totusi, criteriul decisiv in procesul de decizie al companiilor. Mihaela Cnobloch, consultant senior in cadrul departamentului office al DTZ Echinox, subliniaza ca "pe
Desi un factor important in alegerea unui spatiu de birouri, chiria nu reprezinta, totusi, criteriul decisiv in procesul de decizie al companiilor. Mihaela Cnobloch, consultant senior in cadrul departamentului office al DTZ Echinox, subliniaza ca "pentru companiile care isi aleg spatiu de birou conteaza in primul rand locatia, mai mult decat chiria pe metru patrat". Zonele de interes pentru sedii centrale sunt Barbu Vacarescu, Floreasca, Pipera si Baneasa. "Companiile care prefera sa plateasca chirii mai mari pentru a avea biroul intr-o anumita locatie sunt cele care tin foarte mult la imagine, datorita specificului activitatii lor: banci, consultante, avocati, in general companiile ce activeaza in domeniul financiar si de consultanta", a precizat Cnobloch.De asemenea, termenul de livrare al spatiilor de birouri este foarte important. Reprezentanta Echinox precizeaza: "Din ce in ce mai mult observam tendinta companiilor de a demara discutiile si negocierile pentru viitorul spatiu cu cel putin un an inainte de livrare. Chiriasii sunt gata sa plateasca chiria zonei, in schimbul locatiei dorite, calitatii, dotarilor si al disponibilitatii spatiilor respective". Tendinta de a preinchiria spatii office cu cel putin un an inainte de mutarea efectiva este benefica si din punctul de vedere al chiriei, insa, Cnobloch apreciind ca valoarea acesteia poate scadea procentual chiar si cu 10%. Ba chiar mai mult decat atat: pentru suprafetele mari, de mii de metri patrati, chiria se reduce semnificativ, aparand o serie de "incentive-uri" interesante din partea proprietarilor, pentru a atrage viitorii chiriasi.In ceea ce priveste raportul cerere-oferta pe piata office, Cnobloch estimeaza un nivel actual de 1 milion de metri patrati. "S-au anuntat foarte multe proiecte interesante care vor fi dezvoltate in 2-3 faze, ce se vor intinde pe urmatorii 3 ani. Acest lucru este benefic pentru cererea in continuare ridicata pe piata si de-abia dupa 3 ani ne-am putea gandi la un echilibru intre cerere si oferta", a subliniat reprezentanta DTZ Echinox.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.