Audit pentru epurare
Raportul "Freedom House" propunea schimbarea conducerii DNA, lucru pe care Macovei l-a facut cu mare viteza, nu inainte de a schimba prin ordonanta legile Justitiei astfel incat sa aiba control absolut in numirea si
Audit pentru epurare
Raportul "Freedom House" propunea schimbarea conducerii DNA, lucru pe care Macovei l-a facut cu mare viteza, nu inainte de a schimba prin ordonanta legile Justitiei astfel incat sa aiba control absolut in numirea si revocarea sefilor DNA, DIICOT si Parchetului Inaltei Curti. Echipa de procurori "moldoveni" a lui Ioan Amarie a fost inlocuita cu echipa de "clujeni" a lui Daniel Morar. A fost pentru prima data intr-un stat european cand o structura anticoruptie a fost epurata, nu pe motive stabilite de o structura impartala din interiorul puterii judecatoresti, ci pe baza unui audit platit, efectuat la comanda de o organizatie non-guvernamentala. "A venit timpul ca mascarada luptei anticoruptie sa ia sfarsit pentru ca lupta anticoruptie din Romania e intemeiata pe o licitatie trucata. Vedem astazi ca aceia care ne vorbeau de necesitatea sanctionarii conflictului de interese practica vartos conflictul de interese. Vedem ca aceia care propavaduiau respectarea legii incalca grosolan legea", a declarat ieri Chiuariu.
Freedom House a accepat inainte sa fie invitata
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a iesit ieri in public cu o serie de declaratii si documente prin care a aratat ca oameni fideli lui Macovei au fost folositi in scopul politizarii DNA. A fost data ca exemplu Laura Oana Stefan, jurist si expert al Freedom House, care a fost angajata de Macovei in functia de director in Ministerul Justitiei. Ministrul Chiuariu a produs probe care demonstreaza ca auditul "Freedom House" - care a stat la baza epurarii PNA si inlocuirea lui cu un DNA condus de procurori alesi si numiti de Macovei si presedintele Traian Basescu - era facut inainte de a fi contractat si platit de minister. Auditul cu dedicatie a fost realizat de persoane aflate in conflict de interese, exempul cel mai edificator fiind dat cel al Laurei Stefan. Astfel, a aratat ministrul Chiuariu: "Intrucat in cadrul dosarului de achizitie se regasesc documente care au fost elaborate in 2004 (in timp ce procedura a fost demarata in anul 2005) Corpul de Control al MJ a procedat la verificarea realitatii derularii procedurii de achizitie (...) s-a constatat ca depunerea ofertei Freedom House s-a facut inainte de a primi invitatia de participare prin procesul-verbal de deschidere a ofertelor, comisia de evaluare consemnand faptul ca s-a depus la sediul organizatorului oferta acestui ONG cu numar de inregistrare 10 ianuarie 2005, ora 09.00. Asta in timp ce invitatia de participare catre Freedom House a fost transmisa prin fax in data de 10 ianuarie 2005, ora 13.47, conform raportului de comunicare a faxului (...) Oferta Freedom House era insa incompleta si nu cuprindea lucrarile realizate de catre fundatie si nici CV-urile membrilor echipei de experti. In lipsa acestor documente, oferta Freedom House ar fi trebuit respinsa".
Instrumentul Laura Stefan
In ceea ce priveste echipa de experti a Freedom House, Chiuariu (foto) a aratat ca exista indicii ca Laura Stefan, unul dintre expertii fundatiei, a indeplinit concomitent calitatea de membru al echipei acesteia si pe cea de angajat al MJ.
Ioana Carlig - Ziua foto Prin ordinul ministrului Justitiei din 2 martie 2005, care este si data de incheiere a contractului dintre MJ si Freedom House, Laura Stefan a fost numita consilier juridic la Directia pentru relatii cu publicul si evidenta ONG din MJ si delegata in functia de director al Directiei pentru Relatia cu Ministerul Public si de Prevenire a Criminalitatii si Coruptiei". Tudor Chiuariu a spus ca astepta ca Parchetul sa se autosesizeze in privinta modului in care a fost realizat raportul Freedom House. "Daca Parchetul nu se va autosesiza, il voi sesiza eu.
Pentru cine nu stie, Laura Oana Stefan este membra in Comisia de raspunderi ministeriale de la Cotroceni (ca reprezentant din partea Ministerului Justitiei numit prin ordin al ex-ministresei Macovei), comisie care va solutiona azi cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale a ministrului Chiuariu. Aceasta in pofida faptului ca Laura Stefan, imediat dupa debarcarea lui Macovei, si-a dat demisia din MJ, cu mare spectacol, in semn de protest fata de ministrul Chiuariu, cel care a solicitat destituirea conducerii DNA. Prin gestul ei, Laura Stefan si-a dovedit cu prisosinta adversitatea fata de Chiuariu, prezenta ei in comisia prezidentiala fiind mai mult decat discutabila. Raspunzand intrebarilor noastre privitoare la prezenta Laurei Stefan in comisia prezidentiala, Tudor Chiuariu ne-a declarat ieri ca "totul se joaca pe fata".
Voci publice aservite
Ministrul Chiuariu a sustinut ca unii membri ai echipei de experti propusa de Freedom House erau experti ai Societatii Academice Romane (SAR), alta organizatie implicata in procedura de achizitie, condusa de Alina Mungiu Pippidi (foto). Chiuariu a sintetizat ca "niste prieteni" angajati la SAR, "la doamna Mungiu Pippidi, la randul ei prietena cu Monica Macovei", au acceptat sa fie trecuti ca experti in oferta.
"Doamnei Mungiu Pippidi, de obicei foarte atenta cu conflictele de interese ale altora, nu i s-a parut nimic dubios in faptul ca doua organizatii aflate intr-o procedura de licitatie folosesc aceiasi experti. Faptul ca totul a fost pus la punct cu premeditare este intarit de imprejurarea ca fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a refuzat sa raspunda la trei interpelari venite din partea unor deputati care solicitau sa prezinte CV-urile expertilor", a subliniat Tudor Chiuariu, cu mentiunea ca fapta reprezinta infractiune, potrivit legii raspunderii ministeriale. "Aceasta situatie este cu atat mai grava cu cat in baza documentului rezultat a fost schimbata conducerea PNA. Totul s-a desfasurat dupa un plan bine stabilit: niste prieteni fac un raport ca sa putem pune oamenii nostri la DNA si sa facem putina politie politica".
Chiuariu l-a nominalizat printre cei implicati in sustinerea auditului "Freedom House" si pe analistul politic Tom Gallagher, care se declara in unele ziare foarte dezamagit de Guvernul liberal si de plecarea lui Macovei. "Poate ca ar fi fost bine ca la un moment dat domnul Gallagher sa ne informeze asupra sumelor de bani pe care le-a primit sub diverse forme de la autoritatile si organizatiile neguvernamentale romanesti si sa le treaca in josul articolelor pe care le semneaza. Ne-ar fi scutit astfel de suspiciunea ca dezamagirea sa poate fi evaluata in euro", a afirmat ministrul Chiuariu.
Alina Mungiu Pippidi, presedinte SAR
Acuzatiile, "facaturi de neglijenta grosolana"
Presedintele Societatii Academice Romane, Alina Mungiu Pippidi, a respins acuzatiile ministrului Chiuariu explicand ca "a fost o cerere de oferta, nu o licitatie, intrucat clauza de salvgardare ameninta si ministrul Macovei nu avea timp sa faca o licitatie. Cei care au castigat licitatia au fost Freedom House Washington. (...) Auditul a fost facut de o organizatie straina, nu de Freedom House Romania, intrucat Comisia Europeana a solicitat sa fie o organizatie straina". Pippidi a adaugat, citata de Rador, ca acuzatiile formulate de ministrul Justitiei "sunt niste facaturi de neglijenta grosolana. Este, de exemplu, acuzat auditul ca a fost o licitatie trucata. Nici macar n-a fost o licitatie". Varianta lui Pippidi este sustinuta si de presedintele "Freedom House", Cristina Guseth, care a afirmat ca "a fost o cerere de oferta, nu o licitatie (...), iar Freedom House a fost singura organizatie care a trimis proiect, care a aplicat". Reprezentantii Freedom House Romania sustin ca ministrul Chiuariu "s-a legat de o greseala de dactilografie" atunci cand a declarat ca Raportul de audit a fost facut inca din 2004, subliniind ca documentul a fost "girat si asumat" de Freedom House Washington. Freedom House Romania "isi exprima dezamagirea fata de atacurile nefondate ale ministrului Chiuariu", adaugand ca declaratia ministrului are la baza "numeroase inexactitati sau chiar falsuri".
Cristi Danilet, fost consilier al Monicai Macovei
A castigat Freedom House din Washington, nu din Romania
"Eu nu am facut parte din comisia de evaluare a candidaturilor, insa imi amintesc ca castigator a fost Freedom House din Washington, nicidecum Freedom House din Romania. Deci, imposibil ca Freedom House de care vorbeste ministrul Justitiei sa fi avut oferta depusa dinainte", a explicat Danilet.
Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei
Toate institutiile anticoruptie au fost evaluate
Fostul ministru al Justitiei Cristian Diaconescu a sustinut, ieri, faptul ca in urma unor discutii din anul 2004 cu ministrii Justitiei ai Germaniei, Austriei si Frantei s-a decis evaluarea independenta a tuturor institutiilor anticoruptie din Romania, nu numai a PNA. Una din conditiile pentru a inchide capitolul de negociere 24 (Justitie si Afaceri Interne) cu UE a fost "realizarea unui audit independent al rezultatelor si impactului generate pana acum de Strategia nationala anticoruptie, reflectarea concluziilor si recomandarilor acestui audit in noua strategie anticoruptie multianuala care ar trebui sa fie un document cuprinzator, redactat nu mai tarziu de martie 2005, insotit de un plan de actiune cu elemente de control si rezultate de atins clar definite, precum si prevederi bugetare adecvate". Scopul auditului era de a evalua necesitatea, in Romania, a 24 de institutii cu atributii in combaterea coruptiei, a declarat Diaconescu. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.