Directorul cotidianului Nine Oa€™Clock, care luna viitoare va implini 16 ani de existenta, a crezut tot timpul in rolul intamplarii in existenta sa. Marile optiuni pe care le-a facut si drumul pe care l-a urmat s-au datorat in cea mai mare
Directorul cotidianului Nine Oa€™Clock, care luna viitoare va implini 16 ani de existenta, a crezut tot timpul in rolul intamplarii in existenta sa. Marile optiuni pe care le-a facut si drumul pe care l-a urmat s-au datorat in cea mai mare parte unor intamplari. Radu Bogdan isi sarbatoreste astazi ziua de nastere si asa se explica de ce iubeste toamna.


"Am crezut in rolul intamplarii""O intamplare m-a facut sa ma indrept spre profesia de ziarist. Eram in clasa a X-a de liceu, cand un prieten mai mare m-a dus la ziarul din Galati Viata noua (devenit dupa a€™89 Viata libera). Peste cateva luni, am devenit un colaborator permanent al ziarului. Tot in timpul liceului am fost corespondent voluntar la Sportul popular, iar in primii doi ani de studentie la Iasi am lucrat pentru radioul local. Cand, in anul III, m-am mutat la Facultatea de drept din Bucuresti, am inceput sa colaborez la un saptamanal pentru copii. A fost perioada cand am cunoscut intreaga tara si cand m-am apropiat tot mai mult de aceasta meserie, pe care n-aveam s-o mai parasesc. Asa se explica de ce, la sfarsitul facultatii, cand mi s-a oferit posibilitatea sa intru in diplomatie, am preferat politica externa, dar tot in gazetarie. Nu i-am invidiat niciodata pe cei 15 colegi ai mei care dupa a€™90 au ajuns ambasadori si doi dintre ei, chiar ministri. Meseria de comentator de politica externa mi-a dat mari satisfactii. Datorita ei am putut cunoaste realitatile din tara si din afara. Din intamplare, am ajuns corespondent de presa la Roma si, tot din intamplare, am fost singurul ziarist cooptat in delegatiile romane la Conferintele pentru securitate si cooperare in Europa de la Madrid si Viena si la Conferinta pentru dezarmare in Europa de la Stockholm.


O intamplare a directionat destinul meu si dupa a€™89. Intr-o seara de la inceputul lui a€™91, Ralu Filip, caruia ii publicasem primul articol in presa, m-a invitat sa vedem clubul lui Ceausescu. Acolo am cunoscut un om de afaceri grec, care, dupa cateva saptamani, mi-a propus sa facem ceva impreuna. Asa s-a nascut Nine Oa€™Clock, primul cotidian de limba engleza din intreaga istorie a Romaniei. Cinci ani mai tarziu am lansat pe piata si un cotidian in limba franceza, Bucarest Matin, transformat la inceputul anilor 2000 in saptamanalul Bucarest Hebdo. Ultimul nascut a fost, in urma cu 7 ani, saptamanalul in limba italiana, Sette Giorni.


Tot datorita unei fericite intamplari, imediat dupa lansarea Nine Oa€™Clock, am cunoscut-o si pe actuala mea sotie, Gabriela, careia ii datorez cele mai multe din implinirile din ultimii 15 ani. Cea mai mare dintre acestea este fara indoiala baiatul nostru, Radu-Cristian. Singurul regret pe care il am este ca dupa a€™90 n-am reusit sa mai scriu nici o carte, desi proiectele nu mi-au lipsit si nu-mi lipsesc."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.