PAPORNITA CU INTELEPCIUNI
Intreaga saptamana trecuta a stat sub semnul dementei publice din Justitie. Nu, cuvantul "dementa" nu consider ca e prea tare, fiindca - la datul in stamba declansat de publicarea concluziilor raportului de control al
PAPORNITA CU INTELEPCIUNI
Intreaga saptamana trecuta a stat sub semnul dementei publice din Justitie. Nu, cuvantul "dementa" nu consider ca e prea tare, fiindca - la datul in stamba declansat de publicarea concluziilor raportului de control al CSM la DNA - alt sinonim n-am fost in stare sa gasesc. Si fara derularea acestui scandal politico-tatesc, dat in direct la televizor, Justitia se afla detasat la coada topului increderii romanii. Ce sentiment sa aiba oamenii normali, ajunsi in nefericita postura de a bate holurile tribunalelor, cand stiu ca soarta lor depinde, la modul cel mai dramatic cu putinta, de documentele (rechizitorii sau hotarari judecatoresti) emise de persoane a caror probitate profesionala si morala e macar discutabila?


Dupa instalarea guvernului de coalitie si, concomitent, a Monicai Macovei la fraiele Justitiei, romanii s-au iluzionat, plini de speranta, ca vor avea un sistem de justitie altfel decat cel incalecat si tinut la respect fortat de regimul PSD. Ii indreptateau promisiunile publice ale noului ministru, sustinerea fatisa a comisarului european Franco Frattini, PR-ul iscusit si, nu in ultimul rand, asteptarile populatiei in eternul deziderat al luptei anticoruptie. La aproape trei ani dupa insurubarea khmerilor portocalii in scaunele capitonate, oricine are minimul de rabdare necesara sa urmareasca miscarile de pe piata judiciaro-politico-economica nu poate sa nu ramana-n gura cu un gust salciu.


Publicarea curajoasa a concluziilor tinute la obroc din raportul de control al CSM spulbera tot castelul promisiunilor fara acoperire si ridica valul de pe fata din ce in ce mai hada a unui sistem odios. Monica Macovei a mintit un popor intreg fara sa clipeasca, iar in paralel si-a subordonat pana la orbire, pe banii statului, o garda pretoriana - DNA, institutie la carma careia a numit un eunuc profesional cu trecut dubios de procuror, Daniel Morar - si a asmutit-o, fara pic de chibzuinta, asupra oricui a indraznit sa miste-n front. Parca nici pe vremea lui Ceausescu, cand arhanghelul luptei anticoruptie salta dupa pofta inimii sale oameni de pe strada, nu se puteau inchipui abuzuri mai odioase decat cele relevate de inspectorii CSM: dosare neinregistrate sau redeschise pentru ca solutiile anterioare nu conveneau Stapanirii, anonime transformate in cauze penale, verdicte de (ne)vinovatie date de procurori, o buna parte a guvernului tinuta-n sah cu delatiuni si hartii de stransuraa€¦


Dupa impingerea pedistilor pe scarile Palatului Victoria, liberalii l-au numit pe functia aproape confiscata de semizeita-procuror ceuasist pe Tudor Chiuariu, fost secretar de stat cu rezultate decente la Departamentul de Lupta Antifrauda. Cat a stat acolo si n-a atentat la feuda procuroresei, desi nici atunci nu era decat putin mai varstnic decat un pusti, n-a incurcat pe nimeni intr-atat de tare incat sa devina o tinta. Odata devenit ministru plin, PR-ul finantat de oamenii Monicai Macovei cu iscusinta (prin functii, contracte sau bani pompati in conturile unor ONG-uri degraba semnatare de apeluri) l-a transformat pe Tudor Chiuariu intr-un monstru cu chip de om, argat al oligarhului Relu Fenechiu, dusman neinduplecat al independentei Justitiei.


Ce mai, din capitala culturala, dulcele targ al Iesilor a devenit locul odios care a dat tarii nevolnicul care a uzurpat-o pe serafica ministreasa plecata-n bejanie, pe banii britanicilor, sa imparta dreptatea printre "machidonii" din fosta Iugoslavie.


Habar n-am (nici macar nu ma intereseaza) daca impins de la spate de propriul partid sau din proprie initiativa actualul ministru al Justitiei are meritul ca a dat cu piciorul intr-un musuroi infect. Puroiul revarsat din belsug de rezultatele controlului CSM la DNA - in care tin sa mentionez apasat si reactia incalificabila a unor ONG-uri care se ocupa la vedere cu respectarea drepturilor omului, dar se indigneaza de incalcarea Omertei, nu de faptele staliniste ale procurorilor anticoruptie - imi demonstreaza mie, semnatarul acestui editorial, ca e nevoie de mult antibiotic pentru a scula Justitia de pe boala. Daca PNL chiar si-a propus sa-l sacrifice pe tanarul ministru, macar s-o faca intr-un scop nobil: sa nu ne para rau ca l-am impuscat pe Ceausescu degeabaa€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.