Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) s-a umflat o perioada in pene cu ideea si in februarie 2007 a fost anuntat castigatorul, si anume: Microsoft Romania - Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (
Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) s-a umflat o perioada in pene cu ideea si in februarie 2007 a fost anuntat castigatorul, si anume: Microsoft Romania - Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (pentru componenta "A"- infrastructura de comunicatii) si Asociatia eRomania Gateway - Freedom House (pentru componenta "B" - resurse de comunicare si gestionarea circuitelor de informatii). Parca in bataie de joc, anuntul a fost facut cu exact o zi inainte de desfiintarea Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Si uite-asa, romanii de pretutindeni au ramas fara "platforma electronica de comunicare".
In mod normal nu ar fi nevoie de explicatii de genul "de ce avem nevoie de o pagina electronica pentru DRRP". Practic, in ziua de azi cine nu exista pe internet, nu exista nici in realitate - ii lipseste o componenta esentiala a comunicarii. In lipsa unei pagini electronice proprii, DRRP pare ca actioneaza in clandestinitate, ca si cum s-ar rusina de propria activitate. Din nou parca in bataie de joc au fost aruncate niste chestii despre DRRP pe pagina electronica a MAE, insa este destul de dificil de ajuns la ele si oricum nu iti spun mare lucru.
La ce ar folosi o pagina electronica a DRRP? In acest an, tinerii etnici romani din Ucraina nu au avut nici o sansa sa afle despre ce posibilitati au sa vina la studii in Romania. Sosirea comisiei de evaluare la Cernauti a fost anuntata cu doar o zi inainte - si practic nimeni nu a avut sansa sa afle ca ar putea studia in Romania. In Republica Moldova, multumita presei, s-a mai putut afla cate ceva - insa numarul candidatilor a scazut de la 2500 la 522! Alta bataie de joc. Daca ar fi existat o pagina electronica a DRRP care sa anunte locurile disponibile, facultatile, locurile unde pot fi depuse dosarele si toate celelalte detalii necesare, parca alta ar fi fost situatia.
Cu un buget de 3.000.000 de euro DRRP se poate compara ca posibilitati financiare cu structurile similare din Ungaria. Insa, in ceea ce priveste eficienta activitatii, DRRP se afla cu mult in urma. La Budapesta nu mai exista o structura centralizata care sa se ocupe de etnicii maghiari din afara granitelor - insa fie centralizat sau descentralizat, etnicii maghiari au stiut in permanenta ca au un sprijin. Romanii de pretutindeni au ramas cam ai nimanui.
In lumea virtuala a internetului romanii de pretutindeni sunt reprezentati de cateva zeci de pagini electronice facute de pasionati si fara nici un fel de sprijin. DRRP nici macar nu a fost in stare sa puna laolalta aceste "forte" independente. Multimea paginilor electronice independente dedicate romanilor din afara granitelor demonstreaza ca nu e mare lucru sa faci un site - insa pentru DRRP este foarte greu. Mai mult - DRRP a reusit performanta de a suspenda finantarea catorva pagini electronice romanesti in schimbul finantarii unor fanfare. De parca romanii din afara granitelor au nevoie de trompete, nu de informatii. Blocajele permanente din activitatea DRRP ma fac sa cred ca nu este vorba doar de "vicisitudinile vietii", parca ar fi vorba si de ceva incompetenta sau rea-vointa...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.