Ultimele cercetari arata ca cea mai mare descoperire antropologica din ultima vreme, Homo floresiensis, nu face parte din clasa oamenilor "moderni", ci dintr-o specie umana nestiuta pina acum.



Creatura umana miniaturala bot
Ultimele cercetari arata ca cea mai mare descoperire antropologica din ultima vreme, Homo floresiensis, nu face parte din clasa oamenilor "moderni", ci dintr-o specie umana nestiuta pina acum.



Creatura umana miniaturala botezata "hobbit", ale carei fosile au fost descoperite in 2003 si care a impartit planeta cu noi pina acum 13.000 de ani, a stirnit o indelunga si aprinsa dezbatere in rindul oamenilor de stiinta: apartine ea unei rase de "mini-oameni" sau a fost pur si simplu "unul de-ai nostri", dar cu o dezvoltare insuficienta a creierului?

Acum, cercetatorii au analizat oasele incheieturii de la mina "hobbitului" si au observat mari diferente dintre acestea si cele ale omului "modern" sau ale echivalentilor sai neanderthalieni, informeaza "The Guardian". Pe de alta parte, au iesit in evidenta similaritati cu specii mai vechi de oameni si primate din ziua de azi, precum cimpanzei si gorile. Astfel, potrivit cercetatorilor, nu sta in picioare ideea ca Homo floresiensis (numele stiintific al "hobbitului") a fost o fiinta umana "normala", suferind de microcefalie sau de o forma de piticism. Fosila este remarcabila pentru locul in care a fost gasita si perioada in care ar fi trait. Se pare ca Homo floresiensis a trait alaturi de oamenii "moderni" acum 13.000 de ani, dar la peste 15.000 de ani dupa disparitia neanderthalienilor si la peste 14.000 de ani dupa ce oamenii "moderni" s-au dezvoltat in Africa.

Pentru unii, insa, aceasta interpretare este inca incredibila. Robert Martin, de la Field Museum din Chicago, argumenta anul trecut ca creierul "hobbitului", de marimea unui grepfrut, este pur si simplu prea mic in comparatie cu corpul sau pentru a intra intr-o specie umana la scara mica. Totodata, completa el, uneltele gasite alaturi de fosile erau mult prea avansate pentru o creatura cu un creier de dimensiuni atit de reduse. La rindul sau, Robert Eckhardt, de Universitatea din Pennsylvania, spunea, tot anul trecut, ca Flores, insula indoneziana pe care a fost gasit "hobbitul", este prea mica pentru a tine laolalta o populatie de vinatori-culegatori fara imigratia de pe alte insule. Aceasta inseamna ca specia nu a fost izolata din punct de vedere genetic si nu ar fi putut, astfel, sa se dezvolte intr-o specie separata.

Sustinatorii ipotezei privind speciile separate spun insa ca dovezile sint de partea lor. "Chiar daca nu ai pregatire de anatomist, este limpede ca oasele seamana foarte bine cu ceea ce vedem astazi la cimpanzei si gorile, precum si la fosile hominide mai vechi, precum australopitecul", arata Matthew Tocheri, de la Smithsonian Institution. Forma incheieturii miinii se modeleaza foarte devreme in dezvoltarea fatului, in primele trei luni. Problemele genetice care conduc la dezvoltarea insuficienta a creierului si la piticism apar de obicei mai tirziu sau dupa nastere. Criticii ramin insa fermi pe pozitii. "Daca probele oferite de oasele incheieturii miinii sint atit de importante, de ce nu au fost incluse in descrierea initiala a acestei noi specii?", se intreaba Robert Eckhardt. Cercetatorul de la Universitatea din Pennsylvania vede in aceste noi dovezi eforturi de a gasi speciei descoperite trasaturi unice cu orice pret.

Istoric Septembrie 2003. "Hobbitul" este descoperit de o echipa de antropologi indonezieni si australieni pe insula Flores, botezata si "Ebu", dupa o legenda locala legata de o mica creatura cu mers leganat si cu un apetit de zile mari. Octombrie 2004. Descoperirea craniului si scheletului partial este anuntata in revista "Nature". Echipa de antropologi clasifica creatura inalta de un metru drept o specie noua, Homo floresiensis.

Februarie 2005. O simulare pe computer arata ca "hobbitul" nu avea un creier normal.

Octombrie 2005. Cercetatorii australieni anunta descoperirea altor oase, care confirma dimensiunile mici ale creaturii.

Mai 2006. Cercetatorii spun ca creierul "hobbitului" este mult prea mic pentru a fi microcefalic.

August 2006. Un studiu arata ca insula Flores este prea mica pentru a putea sustine o populatie dezvoltata in izolare, privata de imigrarea de pe alte insule.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.