Astazi se implinesc 548 de ani de existenta a Capitalei. Aceasta aniversare este posibila si datorita efortului depus de invatatorul Alexandru Bunceanu din comuna mehedinteana Podeni, care a descoperit in 1904 cel mai important document ce sta la baz
Astazi se implinesc 548 de ani de existenta a Capitalei. Aceasta aniversare este posibila si datorita efortului depus de invatatorul Alexandru Bunceanu din comuna mehedinteana Podeni, care a descoperit in 1904 cel mai important document ce sta la baza identificarii Bucurestiului: "Hrisovul domnitorului Vlad Tepes".


ACTUL DIN POD. In cautarile sale pentru descoperirea istoriei locurilor natale, invatatorul a dat din intamplare peste cel mai vechi document ce atesta existenta Bucurestiului. Documentul a fost gasit in podul casei unui localnic, Patrulescu, printre tot felul de vechituri. Fiind scris in limba slavona, educatorului i-a fost greu sa descifreze ceva. Totusi, din titlu reiesea ca este vorba de Bucuresti. Asa ca a apucat drumurile Capitalei, iar peste cateva luni a fost instiintat ca a descoperit cel mai vechi document care atesta existenta orasului Bucuresti. "Acest act a fost trimis la Bucuresti in 1905 pentru a fi expus la o expozitie de documente istorice. Nici invatatorul nu a stiut atunci ce este cu acest act. Numai dupa ce a fost tradus, istoricii si-au dat seama de importanta lui, ca fiind cel mai vechi act care atesta orasul Bucuresti", a declarat seful sectiei Istorie din cadrul Muzeului Regiunii Portile de Fier, Olimpia Bololoi.
 Documentul Redam copia documentului tradus in limba romana.

>
"Din mila lui Dumnezeu, eu Vlad Voevod si domn si fiul marelui Vlad voevod, stapinind si domnind peste toata tara Ungro-Vlahiei, Amlasului si Fagarasului Herteg. A binevoit domnia mea cu a sa binevointa, cu inima curata si luminata si am daruit acest atotcinstit si cu frumosa fata si deasupra tuturor (cinstitelor) daruri, hrisonul de fata al domniei_ _ _ _lui Andrei si cu fiii sai, (ca sa le fie) Poiana lui Stavu si lui Iove si lui Drag _ _ _ _ _?) au sa le fie la Ponor a treia (parte), care au fost a lui Sipin si a treia parte din Ponor si ocina lui Petru de la Ponor, a treia parte pentru ca am cumparat de la Petru 12 florini si domniei mele au dat un cal. Si cine dintre dinsii va muri, iar ocinele sa fie celor ramasi, la dinsii pradelice sa nu fie. Si iarasi lui Andrei cu copiii sai, partea patra din Ponor. Aceste toate sa le fie de ocine si de ohaba lor si copiilor lor, nepotilor si stranepotilor lor incepind de la vama oilor, vama porcilor, de albinarit, de galetarit de dijma, de cositu finului de pusa de podoabe si de araturi adica de slujbele mari si mici. Si sa nu (cuteze) sa-l impiedice nici sudet, nici gbobnic (nici birari) nici nimeni altul dintre boierii si slugile domniei mele pentru ca cine (s-ar incuvinta sa-i impiedice chiar si cu un fir de par, unul ca acela va primi mare rau si urgie de la domnia mea. Inca si dupa moartea domniei mele, pe cine va domni domnul Dumnezeu sa fie domnul Tarii Romanesti sau din alesul inimii domniei mele sau dintre rude, sau, pentru pacatele noastre, din alt neam, daca va intari si va pazi si va innoi acest hrisov al domniei mele pe acela Dumnezeu sa-l intareasca in domnia lui iar daca, nu va innoi si nu va intari si va calca si va risipi pe acela Domnul Dumnezeu sa-l nimiceasca si sa-l ucida aci iar in veacul vecilor sufletul lui sa fie partaj lui Iuda. Sangele lor asupra lor si asupra copiilor lor ceea ce este si va fi in veci amin"."Martorii: Jupan Dragomir Tocal, Jupan Voica Dobrite, Jupan Stan_ _ _ _ jupan Stefan turcul, Jupan Oprea si Bratul de la Micvlas si _ _ _ _ ospatar Tonalea stolnic, Stoica paharnic si _ _ _ S-a scris in septembrie 20 in cetatea Bucuresti in anul 6968/... . Eu Vlad Voevod din mila lui D - zeu. >> 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.