STUDIU - Virusul gripal rezista 5 zile pe o bancnota
Bancnotele contribuie la raspandirea epidemiei de gripa, arata un studiu realizat in Elvetia. Virusul gripal supravietuieste pana la 120 de ore pe suprafata unei bancnote.   In fiecare
STUDIU - Virusul gripal rezista 5 zile pe o bancnota
Bancnotele contribuie la raspandirea epidemiei de gripa, arata un studiu realizat in Elvetia. Virusul gripal supravietuieste pana la 120 de ore pe suprafata unei bancnote.   In fiecare zi, miliarde de bancnote trec dintr-o mana in alta peste tot in lume. Un experiment efectuat in cadrul laboratorului de virusologie de la Spitalul universitar din Geneva, citat de cotidianul Le Figaro, arata ca gripa se transmite si prin intermediul bancnotelor. Virusul gripal poate ramane pe suprafata acestora pana la 120 de ore de la contaminare. Pentru a observa acest lucru, autorii studiului au aplicat pe bancnote de 50 de franci elvetieni diferite concentratii ale unor tulpini gripale conservate in laborator (H3N2, H1N1 etc.). Nu au testat insa temutul virus aviar N5N1, intrucat cercetatorii nu il cunosc inca destul de bine pentru a-l manipula in siguranta.   REZULTATE. Cercetatorii au mentinut bancnotele contaminate la o temperatura constanta (22 de grade Celsius) si in conditii similare de umiditate. Apoi le-au analizat din cand in cand pentru a verifica prezenta virusului gripal. Virusologii au ajuns la urmatoarele rezultate: cu cat concentratia virusului gripal este mai mare, cu atat durata de supravietuire pe bancnote este mai indelungata. Astfel, in concentratii mici, virusul H1N1 nu rezista decat doua ore pe o bancnota. In schimb, virusul H3N2 si alte tulpini virale, in concentratii mari, traiesc intre 24 si 72 de ore pe bancnote. Virusurile gripale au fost testate si in combinatie cu secretii nazale. Virusul H3N2, asociat cu secretii nazale, supravietuieste 120 de ore (5 zile) pe suprafata bancnotelor. Pentru a afla daca aceste rezultate obtinute in laborator sunt valabile si in viata de zi cu zi, cercetatorii au prelevat secretii nazale de la 14 persoane cu gripa. Ei au aplicat probe recoltate de la pacienti pe mai multe bancnote. In cazul a sapte mostre din 14 s-a constatat prezenta virusului gripal pe bani cel putin 24 de ore, iar in cazul altor cinci mostre, virusul gripal a rezistat 48 de ore. Concluzia cercetatorilor este clara: gripa se poate transmite prin intermediul banilor. 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.