O data cu achizitia Automobile Craiova, americanii ar putea prelua o parte din distributia Daewoo, dar si pe cea a marcilor din grupul Ford comercializate de Tiriac Auto.Ford, proprietarul Automobile Craiova,
ar putea prelua rolul de importator
general de la Ion Tiriac Dupa modelul celor de la DaimlerChrysler, care si-au infiintat propria subsidiara in Romania, grupul Ford ar putea prelua rolul de importator general pentru marcile Ford, Mazda, Jaguar si Land Rover de la Tiriac Auto. Ionel Blanculescu, fost ministru, in prezent presedintele unei companii de consultanta, a declarat pentru The Money Channel ca Ford ar putea prelua o parte din reteaua de dealeri Daewoo daca indeplinesc standardele americanilor. Mai mult, potrivit unor surse din industria auto, o data cu prezenta directa pe piata romaneasca, Ford ar putea prelua si rolul de importator general pentru marcile sale de la omul de afaceri Ion Tiriac. Daca aceasta operatiune ar avea loc, Tiriac Auto va ramine importator general pentru doar doua marci: Hyundai si Mitsubishi. Reprezentatii Tiriac Auto si cei ai Romcar, cel mai important dealer Ford, au refuzat sa comenteze.

Aderarea la Uniunea Europeana, existenta unei retele solide de dealeri si imaginea marcii in piata au dat nastere unui nou trend in industria auto. Tot mai multi producatori auto straini au decis sa-si deschida propriile reprezentante in Romania si sa preia rolul de importator general.

Incepind cu 1 iulie, CitroŽn Romania a preluat de la Automotive Trading Services (ATS) statutul de importator general. Noua companie a fost infiintata de Automobile CitroŽn pe 20 aprilie 2007. Actionarul majoritar al ATS, cu 90% din partile sociale, este premierul Calin Popescu Tariceanu. Pentru 2006, cifra de afaceri a firmei este estimata la 48 de milioane de euro. Tot de la 1 iulie, divizia din Europa Centrala si de Est a producatorului BMW si-a deschis in Romania un birou de reprezentare. Pina la acea data, importatorul general al marcii germane in Romania a fost Automobile Bavaria. Actionarul majoritar al Automobile Bavaria este Michael Schmidt, cu 51,8%, potrivit datelor Registrului Comertului. Pe ansamblul anului trecut, compania a raportat o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro.

Chiar din prima zi a acestui an, unul dintre cei mai mari producatori de autovehicule la nivel mondial si-a deschis oficial propria reprezentanta in Romania. DaimlerChrysler Automotive Romania este un joint venture intre Tiriac Auto si producatorul international, in care concernul strain detine 51%. Marcile comercializate de DaimlerChrysler in Romania sint Mercedes-Benz, Smart, Chrysler, Jeep si Dodge, masini care erau vindute anterior prin intermediul Autorom, companie ce face parte din holdingul Tiriac Auto. Oficialii Autorom au estimat pentru anul 2006 o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro, similara cu cea din 2005. Afacerile Autorom reprezentau aproximativ 10% din veniturile Tiriac Auto. In luna mai a acestui an, Daimler a vindut un pachet de 81,1% din Chrysler catre fondul de investitii Cerberus pentru 5,5 miliarde de euro. Concernul DaimlerChrysler a luat nastere in urma cu opt ani.