O echipa mare castiga si cand joaca mai slabCorespondenta din Minsk
Au marcat: Romascenko (a€™20) / Mutu (a€™17, a€™75 - pen.), N. Dica (a€™42)
Stadion: Dinamo
Spectatori: 25.000
Arb

O echipa mare castiga si cand joaca mai slabCorespondenta din Minsk
Au marcat: Romascenko (a€™20) / Mutu (a€™17, a€™75 - pen.), N. Dica (a€™42)
Stadion: Dinamo
Spectatori: 25.000
Arbitri: Peter Frojdfeldt 7 - Fredrik Nilsson 7, Henrik Andren 7 (toti din Suedia)

Echipa nationala si-a atins obiectivul propus, victorie la Minsk, si de acum poate pregati in liniste meciul cu Olanda, ce poate fi decisiv in cazul unui succes. Primul prilej de o noua evaluare miercuri, la Köln, contra Germaniei.

In ciuda tuturor absentelor din lotul nostru, toate premisele erau pentru o victorie in Belarus. Care a venit in cele din urma, dar pe fondul unui joc mai putin stralucit al tricolorilor. Sarbatoarea care s-a revarsat peste Minsk, 940 de ani de atestare documentara a orasului, a generat o senzatie de dezinteres a publicului local, preocupat mai mult sa consume bauturi alcoolice si sa se distreze. Pana la urma, in tribune s-au strans 25.000 de spectatori galagiosi. Undeva intr-un coltisor, un mic grup romanesc, care arbora vesnica doleanta: "Basarabia, pamant romanesc". Belarus s-a prezentat in straie noi. Un antrenor nou, neamtul Stange, si o echipa inedita, foarte tanara. De partea cealalta, Romania, o formatie fara unii dintre jucatorii de baza, dar cu experimentatii Chivu, Mutu, Lobont si cu cinci jucatori de la Steaua. Astfel ca deznodamantul partidei pare unul logic. Experimentul Belarusului n-a reusit. Cel putin, nu in fata Romaniei.

GREU. Doar ca, pe teren, lucrurile n-au stat atat de simplu. Belarus a atacat, defensiva noastra s-a clatinat, mijlocul n-a construit, iar atacul nu a beneficiat de pase utile. Golul lui Mutu, din minutul 17, a venit parca de nicaieri, dupa ce gazdele ratasera la faza anterioara o ocazie uriasa. O schema asemanatoare a facut insa ca Romascenko sa nu mai greseasca in minutul 20, si Belarus sa egaleze. Usor-usor, ai nostri au reusit sa estompeze entuziasmul gazdelor si sa puna stapanire pe joc.

Un hop greu a fost trecut, urmeaza unul si mai greu. Olanda a invins Bulgaria si pare favorita la calificare alaturi de Romania. Pentru a confirma acest statut, tricolorii sunt obligati sa depaseasca Olanda la Bucuresti, luna viitoare.

BELARUS: Hamutovski 7 - Korithko 6, Radkov 5, Plaskoni 5, Tigorev 6 - Kalacev 6 (a€™76 Skverniuk), Romascenko 7, A. Hleb 6, Stasevici 6 - Kornilenko 6, Rodionov 5 (a€™61 Vasiliuk). Antrenor: Bernd Stange.

ROMANIA: Lobont 8 - P. Marin 6, Goian 7, Chivu 7, Rat 7 - Ov. Petre 6, Codrea 6 (a€™90 Trica) - Nicolita 7, N. Dica 7 (a€™67 D. Munteanu 7), Mutu 8 - Sg. Radu 6 (a€™57 Fl. Petre 7). Antrenor: Victor Piturca.


"Sa invingem Olanda!"La finalul intalnirii de la Minsk, selectionerul Romaniei era destul de destins. "Am avut momente cand am suferit, dar ma asteptam la asa ceva. In prima repriza, sistemul nostru defensiv nu a functionat asa cum mi-am dorit", a recunoscut Victor Piturca dupa meci. "Important e ca am invins, cele trei puncte erau vitale. Sunt multumit, mai ales ca am reusit sa inscriem de trei ori. Nu suntem calificati deocamdata. Mai sunt patru jocuri, se poate intampla orice. Trebuie sa invingem Olanda. Daca vom castiga, suntem calificati 90%". Tehnicianul a spus ca isi doreste sa incheie anul fara infrangere, iar daca e sa se intample sa piarda, acest lucru sa fie intr-un amical. Piturca i-a caracterizat si pe jucatorii veniti recent: "Trica a jucat prea putin pentru a putea fi caracterizat. La Sergiu Radu s-a vazut ca a suferit la relatiile de joc. A fost o presiune mare pe umerii lui, dar, per total, sunt multumit de el. O sa vina vremea cand o sa aiba si el relatii de joc cu ceilalti". Piti s-a referit si la amicalul pe care nationala Romaniei il va sustine miercuri, la Köln, contra Germaniei: "Este o repetitie foarte importanta inaintea partidei de la Bucuresti cu Olanda. Aveam nevoie de un adversar tare inainte de meciul cu batavii".


ScaritaDesi era doar 2-1, la penalty-ul obtinut tot de el, Mutu a inscris cu o scarita. "Mutu este unul dintre cei mai mari jucatori ai lumii. Nu am avut emotii ca rateaza. Daca nu inscria, abia atunci erau probleme", a spus Piturca. "De cateva zile, Mutu ma tot intreba daca Hamutovski iese din poarta. Stiam ca va da scarita. E o bucurie pentru mine sa fiu din nou coleg cu Mutu", a spus si fostul sau coleg de la juniorii Argesului, Nicolae Dica.


CiocnireIn minutul 10 al partidei, la o faza de atac a gazdelor, Chivu si Lobont s-au ciocnit violent, in urma acestei faze goalkeeper-ul ramanand cateva secunde intins pe gazon. "Mi-a parut rau, dar n-am avut cum sa-l evit pe Lobby. Bine ca a putut continua meciul. Am stiut sa muncim, sa luptam si sa marcam trei goluri. N-am stat bine pe teren in primele 25 de minute. Ne bucuram putin, pentru ca a fost stres", a declarat capitanul Chivu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.