"E bine ca electorii - sa dea Dumnezeu! - sa dea acest vot in spiritul dreptatii, al adevarului, ca Biserica sa fie in pace. Sa se gandeasca la acest lucru, ca de acest vot, fiecare si noi toti, de cuvintele pe care le spunem, de altfel, vom fi respo
"E bine ca electorii - sa dea Dumnezeu! - sa dea acest vot in spiritul dreptatii, al adevarului, ca Biserica sa fie in pace. Sa se gandeasca la acest lucru, ca de acest vot, fiecare si noi toti, de cuvintele pe care le spunem, de altfel, vom fi responsabili in Ziua Judecatii de Apoi a lui Dumnezeu. Sa dea Dumnezeu ca la carma Bisericii sa vina un parinte asa cum spune marele Pavel, care zice "aveti multi dascali, dar putini parinti". Sa fie si un parinte intelept, sa fie si un bun gospodar si sa chiverniseasca bine, intru dreptate, cu placere lui Dumnezeu, Biserica lui. Asa sa ne rugam cu totii - caci rugaciunile noastre au o influenta acolo, inaintea lui Dumnezeu - ca sa ajunga la carma Bisericii un om cu frica de Dumnezeu, un om intelept. O sa zica cu totii ca au frica lui Dumnezeu, de buna seama, dar sa fie un om care ii e placut lui Dumnezeu in primul rand, ca atunci daca ii place lui Dumnezeu si daca Dumnezeu vrea, Dumnezeu il si ajuta sa duca cu usurinta aceasta uriasa cruce, aceasta uriasa raspundere care cade pe umerii lui, iar noua ne revine sa il ascultam, iar lui sa ne fie parinte. Sunt uriase responsabilitatile! In primul rand mersul intregii Biserici, raspundere fata de fiecare mitropolie in parte, raspunzi fata de fiecare episcopie in parte, raspunzi pentru fiecare biserica in parte si asa mai departe. Pentru toate acestea Patriarhul e responsabil intr-un fel inaintea lui Dumnezeu. Sa fie un om care sa se gandeasca si la acest lucru.
Sa aleaga un om cu un pic de experienta, ca sa poata face fata la situatiile vietii sociale de astazi, pentru ca sunt foarte multe provocari... De exemplu, ne aducem aminte, daca intram in istoria Bisericii Crestine, in 787, la al saptelea sinod ecumenic, cand era perioada aceea iconoclasta, s-au gandit sa aleaga un Patriarh care era un om cu viata, dar era un om intelept, care stia sa conduca in problemele Bisericii de la momentul acela... Asadar a fost ales Tarasie, care a ajuns si sfant... Deci cam asa ar trebui sa se gandeasca toata lumea, cred eu.
E de mare importanta acest lucru: ca Patriarhul sa se orienteze sa fie capabil pentru a face fata si a discuta cu toate personalitatile acestea ale lumii crestine si nu numai. Sa dea Dumnezeu ca electoratul sa aleaga pe cel pe care il vrea si Dumnezeu. Sa fie cu rugaciune, sa fie cu multa cinste, cu multa sinceritate, fara interese personale sau interese de grup, sa il aleaga pe acela pe care il va vrea Dumnezeu."
Mari Duhovnici ai Romaniei filmati de Realitatea TV
http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=/media/video/video_001_00086077_1189058525_00.flv&titlulive=P%C4%83rintele%20Lauren%C5%A3iu:%20Viitorul%20Patriarh%20trebuie%20s%C4%83%20fie%20iubit%20de%


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.