KazMunaiGas trebuie sa aiba un rol de conducere in consortiul care exploateaza zacamantul Kasagan, sustin autoritatile din Kazahstan, care au suspendat total lucrarile la campul petrolier, motivand ca partenerii occidentali nu au respectat obiectivel
KazMunaiGas trebuie sa aiba un rol de conducere in consortiul care exploateaza zacamantul Kasagan, sustin autoritatile din Kazahstan, care au suspendat total lucrarile la campul petrolier, motivand ca partenerii occidentali nu au respectat obiectivele privind costurile de exploatare. KazMunaiGas detine, in prezent, o participatie de 8,3% in cadrul consortiului care exploateaza zacamantul, alaturi de grupurile Eni, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil Corp, Total, ConocoPhillips si Inpex Holdings din Japonia, transmite Reuters, consultata de Mediafax.

Masura aplicata de autoritatile kazahe amplifica presiunile asupra consortiului condus de grupul italian Eni si afecteaza increderea investitorilor in statul kazah.

Premierul kazah Karim Masimov a declarat, joi, ca grupul de stat KazMunaiGas trebuie sa se numere printre operatorii care administreaza Kasagan, unul dintre cele mai mari zacamine petroliere la nivel mondial identificate in ultimele trei decenii.
"Potrivit ordinelor si cererilor presedintelui kazah, Nursultan Nazarbayev, KazMunaiGas trebuie sa fie co-operator al consortiului. Nu pot vorbi despre procentaje, in acest moment", a spus Masimov.

Intrebat ce se va intampla daca membrii consortiului nu vor indeplini cererea, Masimov a spus ca exista si un plan B, despre care autoritatile vor vorbi mai tarziu.

Reprezentantii Eni au anuntat ca sunt dispusi sa discute toate propunerile si vor stabili o intalnire intre directorul general al grupului, Paolo Scaroni, si premierul kazah Masimov.
"Confirmam disponibilitatea de a rezolva aceste probleme cu toti partenerii consortiului Kasagan", se arata intr-un comunicat al Eni.

Analistii fac deja comparatii intre ce se intampla in Kazahstan si cazurile de nationalism in domeniul resurselor naturale, in care guvernele incearca sa preia controlul asupra unor consortii formate din companii straine si sa obtina mai multi bani din partea acestora.
"Pretul petrolului a urcat rapid, economiile s-au schimbat, iar guvernele vor o parte din castiguri", a declarat Ron Smith, analist la Alfa Bank din Moscova.

Masimov, care l-a invitat la discutii si pe comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a spus insa ca guvernul actioneaza in acest fel intrucat intarzierea proiectului de la Kasagan poate afecta ritmul de dezvoltare economica.
"Kazahstanul este imun la asa-zisul nationalism al resurselor. Intarzierea proiectului si dublarea costurilor pot avea serioase consecinte economice si sociale. Cu alte cuvinte, scoli, spitale si drumuri nu pot fi construite", a spus el.

Exploatarea Kasagan este considerata un proiect extrem de important intrucat se afla la baza planului statului kazah de a tripla productia de petrol in urmatorii ani, pentru a sustine avansul economic rapid.

Autoritatile acuza consortiul ca nu a reusit sa respecte standardele de protectie a mediului, dar un purtator de cuvant al comisarului Andris Piebalgs a declarat, joi, ca oficialul european in domeniul energiei a vizitat anterior exploatarea si a constatat "masurile stricte" luate acolo.

Startul productiei, care ar fi urmat sa aiba loc in 2005, a fost amanat pentru a doua jumatate a anului 2010, in timp ce costurile au urcat de la 57 de miliarde de dolari la 136 de miliarde de dolari, potrivit ministerului kazah al Energiei.

Masurile intreprinse impotriva grupului condus de Eni se aseamana cu disputa dintre autoritatile ruse cu un consortiu condus de Royal Dutch Shell, diferend care a fost rezolvat abia dupa ce partenerii au cedat controlul asupra exploatarii Sahalin-2, unei companii de stat.

Analistii au pus sub semnul intrebarii, in trecut, capacitatea KazMunaiGas de a administra un proiect de marimea Kasagan, unde operatiunile sunt complicate de temperaturile extrem de scazute din timpul iernii, presiunea ridicata a zacamantului si gazele toxice.

KazMunaiGaz a fost creata in anul 2002, in urma fuziunii companiilor Kazakhoil si Oil&Gas Transportation Company. Firma are birouri in state precum Marea Britanie, Elvetia, Spania, Ucraina, Lituania si China.

La sfarsitul lunii august, compania Rompetrol Holding, din Elvetia, detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, a vandut companiei KazMunaiGaz o participatie de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.