Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe un fost magistrat al Judecatoriei Baia Mare. Fostul judecator Vasile Zvara este acuzat de luare de mita, fals intelectual si uz de fals, in caz mai fiind acuzata
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe un fost magistrat al Judecatoriei Baia Mare. Fostul judecator Vasile Zvara este acuzat de luare de mita, fals intelectual si uz de fals, in caz mai fiind acuzata o persoana, Vasile Buda, pentru complicitate la luare de mita.
Vasile Zvara este acuzat ca in anul 2000, in calitate de presedinte al Tribunalului Targu Lapus, din judetul Maramures a primit bani pentru a elibera o persoana pe care o condamnase la sase ani de detentie.
Pentru ca magistratul nu si-a respectat promisiunea, rudele condamnatului l-au reclamat la Parchet, care l-au deferit Justitiei in 2001, dar dosarul a trenat. Potrivit DNA, in cursul lunii martie 2000, Vasile Buda ar fi intervenit pe langa Vasile Zvara, pentru ca acesta sa dispuna intreruperea executarii pedepsei pentru o persoana care fusese condamnata la sase ani inchisoare chiar de Zvara. Pentru acest "serviciu", judecstorul ar fi pretins si primit de la doua persoane (rude ale celui condamnat), prin intermediul Buda, suma de 1.700 de dolari. Ulterior, inculpatul nu si-a mai respectat promisiunea, deoarece a fost mutat la Judecatoria Baia-Mare.
Judecator-falsificator
In cursul anului 2000, Zvara - in calitate de presedinte al judecatoriei Targu Lapus si de presedinte al unui complet de judecata - ar fi falsificat o adresa a instantei catre arestul IPJ Maramures. Judecatorul consemnase in mod nereal ca reprezentantul Parchetului, prezent in sedinta de judecata, renunta la calea de atac intr-un dosar aflat pe rolul instantei conduse de inculpat. Dosarul aflat in judecare avea drept obiect unele infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice. Concret, prin incheierea din 29 martie 2000, Zvara, in calitate de presedinte al completului de judecata, ar fi dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi localitatea a persoanei cercetate in dosar, mentionand in mod fals ca procurorul de sedinta a renuntat la calea de atac si, in acest fel, inculpatul a fost pus in libertate. Vasile Zvara si Vasile Buda au fost trimisi in judecata de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ). In decembrie 2004, Curtea de Apel Brasov a decis condamnarea la sase ani de inchisoare a lui Zvara si la patru ani de inchisoare a lui Buda. Cei doi au declarat recurs, iar pe 20 martie 2006, dosarul a fost declinat in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie. Din datele Politiei a rezultat ca fostul judecator Vasile Zvara a parasit tara in anul 2001.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.