Ministrul Adrian Cioroianu a prezentat ieri o strategie de politica externa pentru urmatorii zece ani, considerata de analisti vaga si ratind obiectivele esentiale.Ministrul de Externe a explicat la ReuniuneaAnuala a Diplomatiei viziunea MAE pentruurmatorul deceniu Versiunea publica a documentului, rezumata, prezinta, in 25 de pagini, provocarile sistemului international in contextul globalizarii. Problemele cu care se va confrunta sistemul international provin din evolutiile demografice (imbatrinirea populatiei si migratia), competitia pentru resurse energetice, schimbarile climaterice, terorismul international si proliferarea armelor de distrugere in masa. „UE ar putea sa dobindeasca profilul actorului international care dispune de cele mai multe instrumente de tip soft daca isi identifica resursele ideatice, juridice, economice si politice interne pentru a se reforma si pentru a deveni mai functionala", noteaza documentul MAE. Strategia contine insa si sfaturi pentru SUA: „Pentru sustinerea pe termen lung a acestui statut (de mare putere - n.r.), va fi necesar sa investeasca mai multe resurse economice, tehnologice, militare, dar si creativitate politica in mentinerea actualului rol si sa depuna un efort sustinut pentru pastrarea rolului de locomotiva economica globala, care ar putea transla spre alte regiuni".

A doua parte a documentului se refera la „obiectivele si prioritatile politicii externe a Romaniei". „Romania va lua parte, in urmatorii zece ani, la o competitie pentru relevanta in viata internationala si pentru accesul la resurse, in care trebuie sa cistige", arata documentul. Tara noastra isi propune sa devina „modelator al politicilor UE si ale NATO, fara sa-si aroge profilul de decident in politica globala".

Obiectivele politicii externe a Romaniei sint nu mai putin de sapte: consolidarea si afirmarea profilului Romaniei de stat membru UE si NATO; amplificarea contributiei la adaptarea sistemului international de securitate in conditiile globalizarii; intensificarea prezentei Romaniei in activitatea organizatiilor internationale; promovarea intereselor economice ale Romaniei; participarea activa la constituirea spatiului democratiei, stabilitatii, securitatii si prosperitatii in vecinatatea Romaniei; reafirmarea ca partener important de dialog si cooperare al statelor din diferite regiuni ale lumii; promovarea intereselor cetatenilor romani de pretutindeni; promovarea valorilor culturale si spirituale nationale, imbunatatirea imaginii Romaniei si cresterea gradului de intelegere si sustinere a politicii externe in rindul cetatenilor romani.

Pentru a-si asigura securitatea energetica, Romania, in cadrul politicii UE, isi propune sa promoveze „transformarea Portului Constanta intr-un important punct nodal si logistic" si promovarea proiectelor Nabucco si PEOP de transport, „paralel cu desfasurarea unei campanii intense pe linga companiile importante din sectorul energetic", dar si „constituirea bursei regionale de energie la Bucuresti".

In zona Marii Negre, Romania va participa la organizatiile existente, „OCEMN, in special" (initiativa turceasca - n.r.). Forumul Marii Negre (initiativa a presedintelui Traian Basescu - n.r.) intra doar la capitolul „sustinerea de formule flexibile noi".„Viitorul european al Republicii Moldova constituie o obligatie morala a societatii romanesti", arata documentul MAE. „Relatia cu Federatia Rusa va fi guvernata de principiile raporturilor existente intre Uniunea Europeana si Rusia". Romania isi propune insa sa se „reafirme ca partener important de dialog si cooperare al statelor din toate regiunile lumii". (Laura Cernahoschi)

Cioroianu: strategia reala „e secreta" Strategia dvs. parca este Carta ONU - sa fim prieteni cu toti si sa fie pace in lume. Obiective si masuri mai concrete exista?

Fiti convinsa ca ele exista, dar nu pot inca sa le fac publice. Strategia va fi dezbatuta in detaliu si veti afla mai multe imediat ce aceste lucruri vor fi agreate.

Supuneti dezbaterii publice un document secret? Atunci ce sens mai are cel pe care-l avem in fata?

Nu, dar acesta este un proiect, iar mai multe veti afla o data ce el va fi trecut prin toate institutiile abilitate.

Fault la Tariceanu „Iesiti din logica insularizarii pe domenii inguste si renuntati definitiv la liniile nevazute ce separa asa-zisii diplomati cu gulere albe de cei cu gulere albastre", a cerut Calin Popescu Tariceanu ambasadorilor prezenti ieri la Reuniunea Anuala a Diplomatiei. Intrebat la ce se refera premierul, ministrul Adrian Cioroianu a replicat: „In general se intelege prin cei cu gulere albastre cei care fac toata treaba, iar cu gulere albe, cei care merg la receptii. Aceasta este o distinctie facuta, de regula, de catre cei care nu inteleg foarte bine politica externa, intrucit si cei cu gulere albe muncesc de fapt foarte mult".

Tocmai Uniunea Europeana si Rusia, neglijate de MAE Documentul rateaza exact obiectivele esentiale, sustin analistii de politica externa. Analistul Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, considera ca „e bine ca Romania s-a gindit, chiar si asa tirziu, la elaborarea unei strategii pe zece ani, dar inca se mentine o confuzie intre diplomatie si politica externa - la politica externa trebuie sa contribuie mai multi factori: Presedintia, CSAT-ul, ONG-uri".

Chifu remarca faptul ca strategia este „mai putin concreta si substantiala" si ca „lipseste marcarea clara a parteneriatului strategic cu SUA ca prim pilon al politicii externe romanesti". Din document lipsesc variantele de parteneriate stabile pe care Romania le-ar putea construi in cadrul UE. Strategia mai pacatuieste prin lipsa unui argument de forta al Romaniei in politica externa care ar putea inlocui prezenta in teatrele de operatiuni din Irak si din Afganistan. In privinta strategiei pentru regiunea Marii Negre, Iulian Chifu remarca faptul ca initiativa romaneasca a Forumului Marii Negre figureaza de-abia printre altele, in urma OCEMN, de exemplu. Se remarca din strategie faptul ca „Romania are dificultati majore in a elabora o politica externa la Rasarit, nu s-au gasit modalitati de dialog cu Federatia Rusa".

Analistul Liviu Muresan, presedintele Fundatiei Eurisc, considera ca strategia este „un document pe care va trebui sa se mai lucreze pentru a include celelalte laturi ale diplomatiei: parlamentara, militara, a societatii civile". De asemenea, o strategie „trebuie sa se refere la interese, valori, instrumente, resurse, trebuiau mentionate parteneriatele public-private si insistat mai mult pe interesele economice ale Romaniei, care ar putea fi sustinute mai bine de sectorul privat". Stabilitatea in regiunea Marii Negre „trebuia sa constituie una dintre liniile de forta ale strategiei - in acest domeniu avem o greutate".

Fostul premier si ministru de Externe Adrian Nastase considera ca, „in datele generale, strategia e bine facuta, dar trebuia sa fie mai agresiva in domeniul temelor pe care le propunem si le sustinem la Bruxelles". In calitate de membru UE, „putem avea initiativa unor reglementari noi". (Laura Cernahoschi)

Republica Moldova, „agresata" Zoe Petre crede ca esential este statutul Romaniei ca tara de granita, iar strategia n-are de ce sa fie secreta.

Surse diplomatice sustin ca nici Mussolini nu facea strategii pe zece ani. E prea mult?

Exista logica in a face o strategie pe termen lung, pentru ca am incheiat o perioada de 17 ani in care obiectivele au fost NATO si UE, iar acum trebuie sa ne gasim o identitate in interiorul acestor organizatii si in lumea larga. Trebuia pornit insa, cred eu, de la statutul Romaniei ca tara de granita a NATO si UE, care nu are sanse sa se schimbe in viitorul apropiat. De aici trebuia gindit rolul regional al tarii noastre ca obiectiv principal. Interesul de lunga durata este drumul european al Ucrainei, contrapondere importanta la Rusia in zona. Cit despre Republica Moldova, e bine sa se foloseasca formule nuantate, care sa limiteze sentimentul de agresiune din partea Romaniei. Opinia publica de acolo a fost educata 50 de ani sa ne priveasca drept o tara imperialista, deci nu orice spunem e bine primit. Se vorbeste prea mult la Bucuresti intr-un fel care pare a nu accepta situatia actuala, care e alta decit cea de pe vremea bunicii.

Este firesc ca strategia sa fie secreta din moment ce ea va fi dezbatuta in Parlament?

MAE este organismul tehnic, dar decizia ar trebui sa apartina Parlamentului, deci nici vorba de secret. Doar tacticile pot fi in oarecare masura de domeniul confidentialitatii. (Oana Popescu)

Basescu ii plinge de mila lui Voronin La reuniunea anuala de la Bucuresti a ambasadorilor si a consulilor generali acreditati peste hotare, seful statului a declarat ca nu ar vrea sa fie in locul presedintelui moldovean, prins intre UE si Rusia. Basescu amenintase anterior cu o reactie dura fata de atitudinea Chisinaului. Ieri, el si-a declarat nedumerirea pentru ca cetatenii Republicii Moldova nu pot primi vize la intrarea in Romania si continua sa existe probleme la consulat. „De ce nu dam vize la frontiera este foarte greu de inteles", a spus presedintele. Traian Basescu a mentionat ca Romania poate explica la Bruxelles de ce doreste o solutie simplificata pentru cetatenii Republicii Moldova. (C.O.)

Citeste si Sa facem din tun tractoare , un comentariu de Oana Popescu Rezumatul strategiei, in discursul ministrului Cioroianu, pe www.cotidianul.ro/select