Cetatea filmului si-a ridicat incasarile la un prag fara precedent in istoria cinematografiei, asta dupa ce sezoanele din 2005 si 2006 avusesera un box office care bagase spaima in marile studiouri.Scarlett Johansson (in filmul „Nanny Diaries")
a atras mai multi spectatori decit Kidman Estimarile preliminare efectuate de Media By Numbers, firma specializata in monitorizarea si analiza incasarilor obtinute de lungmetraje, arata ca filmele hollywoodiene au trecut in acest weekend, pentru prima data in istorie, pragul de patru miliarde de dolari. Initial se credea ca la aceasta suma se va ajunge pe la mijlocul saptaminii viitoare. Chiar daca, dupa cum arata presedintele organizatiei, Paul Dergarabedian, aceste estimari nu se vor dovedi corecte, totalul incasarilor din sezonul estival va bate sigur recordul de pina acum, de 3,95 miliarde, inregistrat in vara lui 2004. O parte din suma a fost asigurata de cea de-a treia portie oferita de sase francize in acest sezon, dar incasarile lor nu explica complet rezultatul. Asta pentru ca multe dintre ele au scos bani rapid din buzunarele spectatorilor imediat dupa premiera, dar apoi interesul acestora pentru ele a stagnat si prognoza pragului de patru miliarde de dolari parea ca devine improbabila. Dar citeva pelicule originale au salvat situatia: „Transformers" (Paramount/DreamWorks), „The Simpsons" (Fox) si „Superbad" (Sony) au avut performante nesperate la box office. „Sfirsitul verii a fost mult mai animat decit de obicei in ceea ce priveste mersul la film si acest lucru a schimbat radical situatia", crede Dergarabedian. Sezoanele de vara din 2005 si 2006 au reprezentat o dezamagire consistenta pentru marile studiouri, dar acum, pe fondul unei cresteri de 10,2% fata de anul trecut, situatia pare sa se fi imbunatatit.

Cu toate acestea, dimensiunile totalului incasarilor nu se explica neaparat prin calitatea peliculelor sau prin cheful americanilor de a vizita multiplexul. Pretul mediu al biletului de cinema s-a marit si el cu 30%. Aceasta crestere anuala este cea mai mare din ultimii sapte ani. Dergarabedian a estimat ca 606 milioane de bilete vor fi vindute pina la sfirsitul sezonului, ceea ce e departe de a fi un record. Pina la ora actuala s-au achizitionat 584,4 milioane. Cea mai profitabila vara recenta i-a apartinut lui 2002, cind s-au vindut 653,4 milioane de bilete.

Debuturile de top ale weekendului au fost „Mr. Bean’s Holiday" (Universal) si „War" (Lionsgate). Daca estimarile finale, care vor fi anuntate luni, coincid cu cele de acum, filmul cu Rowan Atkinson va finaliza cursa pe pozitia numarul 4 din topul de box office, cu incasari de 10,1 milioane de dolari. In afara SUA, filmul - ca si serialul din care a fost inspirat - o duce mult mai bine: a strins deja peste 190 de milioane de dolari, expertii explicind acest rezultat prin popularitatea enorma a personajului, dar si prin faptul ca poantele pe care le comite tin prea putin de limbaj si sint astfel usor de inteles pentru public, indiferent de nationalitatea acestuia. „War", un film de actiune cu Jet Li in rol de asasin si cu Jason Statham interpretind un agent FBI, a debutat pe locul 5 in topul de box office, alegindu-se cu zece milioane de dolari si fiind urmat de o productie MGM-Weinstein Co. cu Scarlett Johansson, „The Nanny Diaries". Pe primele locuri ale clasamentului alcatuit in functie de incasari se gasesc „Superbad", „Ultimatumul lui Bourne" si „Rush Hour 3".

Cel mai mare blockbuster din Romania „Piratii din Caraibe - La capatul Lumii" si-a surclasat toate rivalele la box office, acumulind un public roman de 30.836 de persoane, potrivit site-ului Cinemagia. Adunind sumele obtinute de toate lungmetrajele din seria corsareasca se observa ca ea troneaza in preferintele amatorilor autohtoni de cinema. Cel de-al treilea „Shrek" s-a ales cu locul 2 la numarul de spectatori, 21.725, si cu incasari de 287.759 de lei. Vine din urma „Omul-Paianjen", pe locul 3, cu 16.036 de spectatori in acest an. Supereroul interpretat de Tobey Maguire l-a invins deja pe Harry Potter, in 2002, cind diferenta dintre numarul de spectatori ai celor doua filme a fost de 631. „Ultimatumul lui Bourne" nu a dus-o prea bine, trebuind sa se multumeasca doar cu adeziunile a 8.509 spectatori in weekendul premierei.

Unde vor fi proiectate fragmente din ultimul film al lui Tim Burton aflati pe www.cotidianul.ro/select