In fiecare an, la 29 august, pomenim Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.  Preotul Constantin Patuleanu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova, vorbeste despre semnificatia acestei sarbatori.

"In anul a
In fiecare an, la 29 august, pomenim Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.  Preotul Constantin Patuleanu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova, vorbeste despre semnificatia acestei sarbatori.

"In anul al 15-lea al domniei lui Tiberiu (anul 29 d.H.), Ioan si-a inceput predica in pustia Iordanului, propovaduind pocainta multimilor care veneau la el atrase de viata sa ingereasca. El ii boteza cu apa, in semn de curatire de pacate, el ii pregatea astfel pentru intalnirea cu Hristos Mesia, cel ce avea sa curete pacatele lumii cu apa si Duh Sfant. Pentru ca poporul se intreba daca nu era el Mantuitorul asteptat de atatea generatii, Ioan le spunea: «Eu va botez cu apa, dar vine altul mai mare decat mine, El va va boteza cu foc si cu Duh Sfant». Curatenia sa si dragostea sa pentru feciorie erau intr-atat de mari, incat era considerat vrednic nu doar de a-L vedea pe Mantuitorul, al carui Inaintemergator fusese pus, ci chiar sa-L boteze in Iordan si sa fie martorul descoperirii Sfintei Treimi."


DANSUL MORTII. Sfantul Ioan nu se temea sa-i certe pe cei care traiau in pacate. "El ii aducea mustrari aspre lui Irod Antipa, tetrarhul Galileii, om lipsit de rusine si dezmatat, care, contrar legii, se casatorise cu Irodiada, sotia fratelui sau Filip pe cand acesta din urma era inca in viata si avusese cu ea o fata, Salomeea", explica parintele amintit. "La aniversarea zilei de nastere a regelui, in apropierea Pastilor, acesta i-a invitat pe notabilii regatului sau la un mare ospat, in timpul caruia toti s-au dedat imbuibarii si betiei. Salomeea dansa cu voluptate in fata mesenilor acestui banchet al slavei desarte, si ea a placut privirii desfranate a tatalui sau, care i-a jurat sa-i dea ca recompensa orice i-ar cere, chiar de-ar fi jumatate din regatul sau. La sfatul mamei sale, tanara a cerut sa-i fie adus imediat pe un platou capul lui Ioan Botezatorul." Sentinta a fost imediat indeplinita. De ce a ingaduit Dumnezeu ca rautatea oamenilor sa biruiasca asupra acestui om drept? Acelasi parinte raspunde: "Dumnezeu a randuit asa, folosind rautatile oamenilor spre bine. Binele a fost ca astfel el L-a vestit celor din iad pe Mantuitorul nostru, pe Dumnezeu care S-a intrupat. Nu a creat Dumnezeu rautati; nu l-a creat pe Irod ca sa-l omoare pe Sfantul Ioan Botezatorul, nu i-a creat pe rastignitorii Domnului Iisus Hristos ca sa-L rastigneasca! Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este o sarbatoare trista, dar este si o sarbatoare de bucurie. Ne bucuram ca a existat un om in lumea aceasta care a stat impotriva faradelegii chiar cu riscul de a muri!", a mai spus parintele Patuleanu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.