Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat ca pentru marirea pensiilor celor care au lucrat in conditii deosebit de grele si au fost incadrati in grupele I si a II-a de munca ar fi necesare 800 de milioane de euro.

Cresterile luate in calcul ar fi de 45% pentru cei care au fost incadrati in grupa I de munca si de 25% pentru cei din grupa a II-a. „Pina acum, o persoana care a beneficiat de grupe de munca sau de conditii speciale se bucura de o reducere a vechimii sau a stagiului de cotizare. Solicitarea actuala, care nu a avut pina acum un echivalent in sistemul de pensii, este de a compensa sau de a acorda un spor financiar pentru acesti ani (de grupa - n.r.). Solicitarea nu este noua. In luna aprilie, impreuna cu Casa de Pensii, si eu am fost initiatorul unui proiect de lege care sa converteasca in bani perioada lucrata in grupa I si in grupa a II-a", a declarat Paul Pacuraru.

Pensionarii cer compensarea grupelor de munca grea pentru restringerea marjelor intre categoriile de venituri. „Inainte de a da acel 37% care nu ne favorizeaza pe noi, pensionarii saraci, ala cu 15 milioane mai ia 7 milioane, ceea ce nu sintem de acord, iar ala cu 3 milioane mai ia 200-300 de mii. Primul, in doi-trei ani, se duce la 30 de milioane, iar celalalt ramine la 5 milioane, cu toate ca a lucrat in conditii deosebit de grele, cum ar fi la CFR sau la furnale. Nu este echitabil. Sa acorde grupele I si a II-a de munca, sa se faca intii un echilibru, apoi sa acorde 37%’’ (majorarea punctului de pensie - n.r.), a cerut liderul Aliantei Pensionarilor din Galati, Mircea Cristea.