Electoratul roman nu da doi bani pe temele europene, pe cele legate de coruptie, de mediu sau de identitatea nationala. In pragul unor alegeri pentru Parlamentul European, pe votanti ii intereseaza de fapt nivelul pensiilor, al salariilor si servicii
Electoratul roman nu da doi bani pe temele europene, pe cele legate de coruptie, de mediu sau de identitatea nationala. In pragul unor alegeri pentru Parlamentul European, pe votanti ii intereseaza de fapt nivelul pensiilor, al salariilor si serviciile din invatamant si sanatate. Concluziile apartin unui studiu facut de consultantii britanici ai PSD.


Cele mai profitabile teme de bataie ale campaniei pentru Parlamentul European, care va incepe la 24 octombrie, vor fi pensiile, subventiile, situatia din sanatate si invatamant. Recomandarea le-a fost facuta pesedistilor de consultantii lor britanici, angajati ai companiei Penn, Schoen & Berland, la reuniunea de saptamana trecuta de la Bran. Acolo, liderilor PSD li s-a prezentat primul studiu facut de acestia, una dintre concluzii fiind si aceea ca in viitorul Parlament al Romaniei ar putea intra doar PD, PSD, PNL si PNG-ul lui Gigi Becali.


PD, CASTIGATOR. Potrivit sondajului de la care porneste strategia prezentata de PSB, partidul care ar castiga atat alegerile pentru Parlamentul European, cat si alegerile parlamentare interne ar fi PD. Democratii ar obtine 35% din voturi intr-un scrutin national si 37% din voturi intr-un scrutin european. PD este urmat de PSD, cu 23% intentii de vot pentru Parlamentul Romaniei si 24% pentru Parlamentul European. PNL este pe locul trei, cu 10% intentii de vot in ambele scrutinuri, iar ultimul partid care ar trece pragul electoral ar fi PNG-ul lui Gigi Becali, cu 9% din voturi pentru Parlamentul Romaniei si 6% pentru Parlamentul European. In afara Legislativului ar ramane PLD-ul lui Theodor Stolojan (cu 4% in ambele alegeri), PRM, UDMR si PC. 8% din electorat nu stie inca ce partid sa voteze la alegerile nationale, iar 9% la europarlamentare. Reprezentantii PSD au primit si justificarea pentru care PD ar castiga alegerile. Astfel, la intrebarea "De ce intentionati sa votati PD?", 49% din electoratul acestui partid a invocat sustinerea acordata presedintelui Traian Basescu, iar 34% faptul ca este mai putin corupt decat alte formatiuni. Cat priveste motivele pentru care electoratul PSD op-teaza pentru partidul lui Geoana, acestea ar fi faptul ca "se gandeste" la oamenii obisnuiti (51%), a avut o guvernare performanta (50%) si are cele mai bune politici publice din Romania (45%).


PENSIILE, SUBIECT DE CAMPANIE. Cercetarea britanicilor mai arata ca problemele economice interne vor domina agenda campaniei electorale pentru Parlamentul European. Astfel, PSD i se recomanda sa marseze pe subiectul cresterii pensiilor, a carui paternitate ii apartine, dar si pe teme precum subventia pentru agricultori, educatie, sanatate, locuinte. Intrebati fiind care va fi cel mai important argument in determinarea votului pentru Parlamentul European, 50% din intervievati au indicat economia si salariile, 28% serviciile sociale, 7% coruptia, 5% siguranta publica si doar cate 1% au vorbit despre mediu, probleme europene si identitate nationala. Studiul britanicilor arata ca majoritatea electoratului (65%) crede ca familiile cu venituri mici nu simt beneficiile progreselor economice din Romania, acestea indreptandu-se spre cei bogati, iar 53% cred ca situatia lor personala va ramane la fel sau se va inrautati. In aceste conditii, subiectele economice prind cel mai bine atat la electoratul PSD, cat si la indecisi. Astfel, 30% din indecisi au indicat nivelul de trai la subiecte de interes, iar 19% din electoratul PSD a ales subiectul pensiilor.


ELECTORAT DISCIPLINAT. O recomandare a strategilor britanice este aceea ca PSD sa profite de absenteism, pentru ca electoratul PSD este cel care se prezinta in proportia cea mai mare la vot, spre deosebire de alegatorii celorlalte partide. Raspunsurile la intrebarea "Cat de sigur sunteti ca veti merge la vot la alegerile pentru Parlamentul European?" arata ca 77% din electoratul PSD este sigur si foarte sigur ca va vota, aceeasi hotarare o au 67% din votantii PD si doar 66% din adeptii liberalilor. In aceste conditii, participarea la vot la europarlamentare va fi de aproximativ 40%, dupa cum concluzioneaza studiul PSB. In privinta castigarii propriului electorat, pesedistilor le sunt favorabile teme precum pensiile si subventia agricola, iar pentru cucerirea indecisilor, teme care tin de educatie, sanatate, salariul minim.


"Profesionisti"Penn, Schoen & Berland Associates este o firma de consultanta britanica la care lucreaza fostul secretar al Partidului Laburist, Matt Carter, si cel care i-a dus pe laburisti la guvernare dupa circa 17 ani de opozitie si i-a facut sa castige trei mandate consecutive. De asemenea, Penn, Schoen & Berland Associates a lucrat pentru Bill si Hillary Clinton. "Este o firma profesionista, una dintre cele mai puternice firme de specialitate din Marea Britanie", a laudat-o liderul PSD, Mircea Geoana. Â  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.