PRIORITATE - Cand alimentatia copilului depinde de cea a mamei O alimentatie echilibrata, cu un continut bogat in vitamine si fier, cu o ratie normala de grasimi si proteine este rezumatul unei nutritii adecvate pentru viitoarea mamica.
PRIORITATE - Cand alimentatia copilului depinde de cea a mamei O alimentatie echilibrata, cu un continut bogat in vitamine si fier, cu o ratie normala de grasimi si proteine este rezumatul unei nutritii adecvate pentru viitoarea mamica.  
Transformarile corpului femeii in perioada de sarcina impun masuri care sa mentina sanatatea organismului matern si cea a viitorului copil, de-a lungul intregii perioade de sarcina. Un rol important printre aceste masuri revine alimentatiei.   NECESAR. In mod normal o gravida trebuie sa aiba doua mese principale pe zi, doua gustari si o masa speciala de fructe. In alimentatia ei trebuie sa fie prezente in fiecare zi o jumatate de litru de lapte degresat sau echivalentul in branza, smantana sau iaurt. Dintre legume se recomanda cele cu frunze verzi, care contin acid folic, cum ar fi salata, spanacul, broccoli, vinete, andive, dar si linte sau fasole, insa in cantitati mai mici, deoarece sunt mai greu digerabile. Fructele proaspete nu trebuie sa lipseasca inaintea oricarei mese, iar impreuna cu masa speciala de fructe trebuie sa insumeze cam jumatate de kilogram pe zi. Acestea au un numar mare de vitamine necesare organismului, mai ales in aceasta perioada. Medicii recomanda un singur tip de fruct la fiecare masa. Kiwi, banane, caise, piersici, mere, ananas sau mango sunt cele mai importante fructe ce ar trebui sa fie prezente in alimentatia gravidei. Carnea de pasare sau cea de vita, precum si pestele sunt foarte necesare, intrucat ele asigura necesarul de proteine. Cartile de specialitate recomanda si prezenta a macar unui ou pe zi. Cerealele integrale sunt utile la micul dejun, deoarece contin glucide. De asemenea, este de preferat painea neagra.   INTERZIS. Se vor evita alimentele prea grase, cum ar fi carnea de porc, condimentele, afumaturile, conservele de carne sau de peste, pentru ca acestea irita mucoasa digestiva, producand hipersecretie de suc gastric. De asemenea, vor fi excluse gemurile si dulceturile, produsele de patiserie, de fast-food, ciocolata, inghetata si bomboanele. Toate sucurile consumate trebuie sa fie pasteurizate. Ceaiul si cafeaua se pot bea cu moderatie. Se vor evita emotiile de orice fel in timpul mesei si se va respecta obligatoriu repaosul dupa masa.   Meniu Dimineata: cafea cu lapte, paine intermediara cu unt sau unt de arahide, un ou, rosii sau ardei. Gustare: fructe, tartine cu unt si branza. Pranz: supa de pasare cu taitei de casa, pui la gratar cu cartof natur, salata verde, paine neagra. Masa de fructe: mere, suc natural de portocale. Gustare: iaurt, cascaval, ardei gras. Cina: peste in pergament cu salata de cruditati, papanasi cu branza de vaci si smantana, o banana. Trebuie evitate branzeturile moi deoarece acestea pot fi contaminate cu bacteria Listeria. De asemenea, carnea trebuie sa fie gatita foarte bine. Trebuie evitate mancarurile care contin scoici, peste crud sau oua crude. Este important sa  se respecte orele de masa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.