Pescarii romani sunt sfatuiti de autoritati sa apeleze la firme de consultanta pentru a putea obtine banii europeni pe care guvernul li-i tot promite de doi ani si jumatate. Fondul European de Pescuit ar trebui sa aloce fondurile incepand cu 1 septem
Pescarii romani sunt sfatuiti de autoritati sa apeleze la firme de consultanta pentru a putea obtine banii europeni pe care guvernul li-i tot promite de doi ani si jumatate. Fondul European de Pescuit ar trebui sa aloce fondurile incepand cu 1 septembrie, daca pescarii romani si-ar fi depus proiectele.



Dupa ce au creat un haos de nedescris in pescuit, braconajul fiind in floare, autoritatile din domeniu anunta ca au reusit sa aduca mult laudatele fonduri europene. Astfel, Fondul European de Pescuit va fi accesibil incepand cu luna septembrie 2007, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, a anuntat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan. Oficialul spune ca agentia asteapta ca organizatiile de pescari sau chiar pescarii sa depuna aceste proiecte. Sub motivul ca agentia nu are dreptul de a oferi informatii despre cum pot fi accesate fondurile, Stefan le recomanda pescarilor sa isi angajeze firme de consultante care sa le faca proiectele respective. Seful ANPA sustine chiar ca, desi si un simplu pescar poate initia un astfel de demers, ideal ar fi ca "angajarile" sa fie facute de organizatii de pescari. Banii din Fondul European de Pescuit sunt destinati pentru cresterea nivelului de trai si imbunatatirea conditiilor de lucru ale pescarilor. Aceasta ar presupune ca organizatiile de pescari sa faca proiecte ca sa le usureze munca. Pescarii pot sa-si cumpere barci mai bune, motoare mai bune, plase si echipamente de pescuit legale sau pot cere investitii care sa pastreze identitatea culturala si religioasa a comunitatilor de pescari. Pensiunile, de exemplu, nu pot fi finantate prin Fondul de Pescuit, insa un pescar poate primi bani pentru a-si amenaja o baie, o camera de cazare, daca actioneaza ulterior ca si ghid de pescuit, sustine Gheorghe Stefan. Potrivit acestuia, conditia necesara si suficienta pentru Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura este sa se pastreze activitatea traditionala in Delta, adica pescuitul industrial. Asta desi premierul a anuntat in iunie ca va cere interzicerea pescuitului industrial in Delta, din cauza braconajului excesiv.


PROCEDURA. Proiectele se depun la oricare din filialele ANPA din tara. Reprezentantii agentiei preiau dosarele, le verifica si le trimit la Bucuresti, unde se decide daca proiectele respective sunt sau nu eligibile. Dupa cateva luni, pescarul sau organizatia de pescari este chemata la Bucuresti, pentru semnarea contractului. Dupa aceea, poate incepe investitia. Plata se face prin Agentia de Plati a Ministerului Agriculturii. Nu exista o suma-limita pe care organizatiile de pescari sa o ceara. Seful ANPA le recomanda pescarilor sa plateasca firmele de consultanta abia dupa ce se obtine finantarea din Fondul European de Pescuit. Gheorghe Stefan, omul in mandatul caruia a explodat braconajul din Delta Dunarii, spune ca Rezervatiei ii vor fi alocate 84 de milioane de euro, banii urmand a veni "de la la Bruxelles". Asta desi anul trecut vorbea despre 121 de milioane de euro, iar in urma cu doi ani, despre 100 de milioane de euro.


Primar-braconierFaptul ca braconajul din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a depasit orice limite o demonstreaza si faptul ca autoritatile locale din Delta se ocupa cu asa ceva. Cel mai recent exemplu este primarul localitatii Murighiol, Filip Ivanov. Barbatul a fost prins de politistii de frontiera in timp ce pescuia ilegal in Lacul Erenciuc cu zece setci monofilare. In barca primarului-braconier au fost gasite 57 de kilograme de peste. Politistii au confiscat setcile si pestele, iar primarul este cercetat in conformitate cu Legea 192/2001. Ivanov le-a spus politistilor ca s-a dus cu barca, in toiul noptii, sa ia un vecin care se afla pe lac.




Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.