Spencer Elden, bebelusul care aparea dezbracat pe coperta albumului „Nevermind", povesteste astazi, la 17 ani, ca se bucura de celebritate si la adolescenta.

Pe coperta unuia dintre cele mai cunoscute albume ale anilor ’90, discul „Nevermind" al hipercunoscutului grup grunge Nirvana, aparea un bebelus de doar patru luni inotind pe sub apa pe urmele unei bancnote prinse intr-un cirlig de pescuit. Spencer Elden, baietelul din imagine, avea sa fie cunoscut drept „bebelusul Nirvana", eticheta care l-a pus adesea in posturi ciudate. Astazi, la citeva zile dupa ce a implinit 17 ani, adolescentul povesteste postului de televiziune MTV: „Ma simt ca si cind as fi cel mai mare star porno din lume. E ciudat sa stii ca atitia oameni te-au vazut dezbracat".Cel mai faimos bebelus
din muzica, ajuns la 17 aniCobain n-a mai apucat sa-si respecte
promisiunea fata de Spencer Celebritatea pe care pictorialul i-a adus-o lui Spencer, fara ca el sa fi fost macar constient, nu s-a lasat fara urmari, Elden marturisind ca a primit chiar si invitatii din partea unor femei bogate de a inota gol in piscinele acestora. In ciuda acumularii masive de capital simbolic, adolescentul nu a primit nici un ban din partea grupului si nici nu i-a cunoscut vreodata personal pe membrii formatiei. Cu toate acestea, solistul Kurt Cobain si sotia sa, Courtney Love, au promis, o data cu aparitia discului, ca-l vor invita pe Spencer la cina cind acesta va creste. Acest lucru nu a mai fost posibil, caci muzicianul s-a sinucis in 1994. Singurul suvenir pe care Spencer il are de la grupul a carui imagine a fost atita vreme este discul de platina „Nevermind", pe care Cobain i l-a trimis la aniversarea primului sau an de viata.

In 1991, cind a aparut acest al doilea disc semnat Nirvana, parintii lui Spencer, prieteni ai fotografului care a realizat materialul pentru coperta, au primit 200 de dolari pentru permisiunea de utilizare a imaginii fiului lor. Zece milioane de americani si cinci milioane de europeni au cumparat albumul ilustrat cu „bebelusul Nirvana". Initial, producatorii i-au propus lui Cobain sa acopere organul sexual al micutului, dar solistul s-a opus, propunind, ca varianta de compromis, folosirea unui sticker pe care sa scrie: „Daca aceasta imagine te socheaza, inseamna ca esti pedofil". Pina la urma, imaginea nu a mai fost cenzurata, doar in California inregistrindu-se citeva cazuri in care politia a impus folosirea unor abtibilduri pentru ascunderea nuditatii. La zece ani de la punerea in vinzare a discului, revista „Rolling Stone" l-a invitat pe Spencer sa refaca sedinta foto care l-a consacrat, de aceasta data purtind un slip. Astazi, „bebelusul Nirvana" lucreaza intr-un bar din California, bucurindu-se de favorurile pe care faima i le-a adus cu saptesprezece ani in urma.