Piata de capital romaneasca prezinta o caracteristica specifica pietelor de capital in dezvoltare:  un numar relativ redus de societati cotate detin ponderea cea mai mare in lichiditatea pietei, ca urmare a unor valori insemnate ale free-float-u
Piata de capital romaneasca prezinta o caracteristica specifica pietelor de capital in dezvoltare: un numar relativ redus de societati cotate detin ponderea cea mai mare in lichiditatea pietei, ca urmare a unor valori insemnate ale free-float-ului si capitalizarii libere pentru aceste companii, dar scazute in cazul celorlalte. "Aceasta discrepanta relativ mare la nivelul capitalizarii intre doua societati si restul pietei este legata, de fapt, de numarul mic de companii listate. Cu siguranta ca daca am vedea la cota Bursei noi companii, atunci si acest dezechilibru se va ameliora. Listarea companiilor din portofoliul Ministerului Transportului, Transgaz, migrarea companiilor de pe Rasdaq la BVB si alte noi societati vor face ca aceasta diferenta sa se micsoreze in viitorul apropiat", ne-a declarat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. Doar 12-15 emitenti sunt tranzactionati frecvent, majoritatea companiilor de dimensiuni mici fiind mult mai putin lichide. Listarile companiilor cu capitalizare mare, care urmeaza sa aiba loc, vor asigura o tendinta crescatoare a valorii zilnice a tranzactiilor", se arata intr-un raport al Comisiei Nationale de Prognoza. "In situatia in care Fondul Proprietatea va fi listat la BVB in 2008, acest eveniment va avea un impact major asupra lichiditatii si vizibilitatii pietei de capital din Romania. Listarea fondului ar insemna, practic, o dublare a capitalizarii free-float-ului Bursei de la Bucuresti", se arata intr-o sinteza a raportului realizata de Erste Bank si BCR. Chisu crede ca listarea FP nu va reduce dezechilibrul capitalizarii. "Cred ca intrarea FP pe piata bursiera va accentua si mai mult disproportionarea capitalului pentru ca va fi vorba de o alta companie mare, care va atrage foarte multi investitori". Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest, nu a facut estimari, el declarand doar ca spera ca listarea acestora sa mai reduca din dezechilibru. In schimb, Iulian Panait, presedintele KTD Invest, nu considera grav acest dezechilibru al capitalizarii BVB. "Nu este o problema asa de mare. Şi in alte tari se intampla ca o companie mare sa detina mare parte din capitalizare".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.