30 de enoriasi, in frunte cu preotii Bisericii „Sfintul Nicolae", au protestat ieri la Iasi fata de construirea unui minicartier pe un teren din apropierea locasului de cult.

In urma cu aproximativ o saptamina, in timpul executarii lucrarilor la fundatiile viitoarelor blocuri, echipa de constructori a descoperit mai multe oseminte. Primaria a dispus imediat infiintarea unei comisii de ancheta care urma sa stabileasca oportunitatea sau nu a continuarii lucrarilor in zona. Preotii parohi de la Biserica „Sfintul Nicolae" au solicitat imediat retrocedarea unei parti a terenului pe care se construieste cartierul, respectiv 2.400 de metri patrati, pentru ca, sustin ei, pe acel amplasament se afla vechiul cimitir al locasului de cult.

Cei 30 de enoriasi strinsi ieri-dimineata in fata viitorului cartier aveau pancarte pe care se putea citi: „Lasati osemintele stramosilor nostri in vechiul cimitir!". „In acest cimitir sint oseminte ale ctitorilor bisericilor, ale inaintasilor nostri. Dupa estimarile noastre ar fi cam 200 de morminte aici", sustine preotul paroh Gheorghe Petraru.

La rindul lor, reprezentantii firmei care urmeaza sa ridice cartierul spun ca lucreaza in legalitate. „Avem toate aprobarile necesare. Osemintele ar putea fi mutate intr-un alt cimitir", sustine Florin Stanescu, managerul de proiect.

Conducerea Primariei Iasi afirma ca deocamdata asteapta decizia arheologilor care studiaza cazul. „Arheologii pot decide daca osemintele vor fi sau nu conservate in zona ori, in cazul in care acestea sint oseminte obisnuite, sa fie reinhumate in alta parte", subliniaza viceprimarul Constantin Neculau.