Romanul „On the Road" al lui Jack Kerouac implineste luna viitoare 50 de ani. Editura care l-a lansat in ’57, Viking Press, publica acum versiunea needitata si necenzurata.Jack Kerouac a asociat libertatea
americana cu autostrada Cartea care a eliberat America si i-a spus ce vis merita trait, soseaua, nu putea fi pritocita ani in sir de un scriitor chitibusar, ci avea nevoie de o legenda pe masura. Se spune ca Jack Kerouac, stapinit de inspiratie si intarit cu benzedrina si cafea, s-ar fi asezat la masina de scris si, intr-un acces de energie creatoare, ar fi scris romanul cap-coada, pe o singura rola de hirtie de peste 35 de metri, fara sa se uite in urma, fara sa corecteze vreun cuvint, fara sa imparta textul in paragrafe, in doar trei saptamini. Ei, bine, rola de hirtie exista, a fost scrisa in fix trei saptamini, arata asa cum se spune si a fost adjudecata la licitatie de patronul echipei de fotbal american Indianapolis Colts, un fan al pop-culturii, pentru suma de 2,2 milioane de dolari. Insa Kerouac, care a scris „On the Road" in 1951, o avea in plan inca din 1947. Sotia lui Neal Cassady, unul dintre eroii cartii, care l-a gazduit pe Kerouac pe perioada in care acesta si-a pus romanul pe hirtie, il descrie drept un scriitor „mult mai disciplinat decit si l-ar fi imaginat cititorii sai". Spune ca Jack Kerouac era mereu in cautare de materie prima pentru literatura, pe care si-o nota constiincios intr-un carnetel, pina cind si-a facut timp sa puna toate fragmentele laolalta. Aceasta rola de hirtie, in care personajele, el si prietenii sai, Neal Cassady si Allen Ginsberg, apar cu numele reale si care contine pasaje fierbinti, cenzurate in editia tiparita, va fi data publicitatii de Viking Press, intr-un format clasic de carte. In „On the Road", Kerouac spune povestea lui Sal Paradise, un tinar si inocent scriitor, si a prietenului sau ahtiat dupa senzatii tari, Dean Moriarty, care strabat SUA, testind limitele visului american. Trec prin sate uitate, orasele adormite, jungle urbane si deserturi fara sfirsit, toate legate de sosea - simbolul nevoii unei generatii de a se elibera de orice constringeri si ideologii si de a-si gasi libertatea.

Prietena lui Kerouac din timpul publicarii cartii, Joyce Johnson, isi aduce aminte de dimineata in care „The New York Times" a recenzat „On the Road". Gilbert Millstein, de la „The New York Times", scrisese ca asa cum „The Sun Also Rises a devenit testamentul Generatiei Pierdute, «On the Road» va deveni cel al Generatiei Beat". „Jack s-a culcat anonim si s-a trezit faimos", spunea ea. Kerouac a ajuns celebru, fara sa fie pregatit pentru atita celebritate. A devenit alcoolic si a murit la 47 de ani, din cauza unei hemoragii interne provocate de ciroza.

Despre manuscrisul romanului „On the Road", pe www.cotidianul.ro/select