Un tip de bacterie vie, veche de aproximativ opt milioane de ani, care in prezent se dezvolta intr-un laborator, a fost descoperita de o echipa de cercetatori americani in cei mai vechi ghetari cunoscuti pe Pamant, situati in Antarctica, informeaza n
Un tip de bacterie vie, veche de aproximativ opt milioane de ani, care in prezent se dezvolta intr-un laborator, a fost descoperita de o echipa de cercetatori americani in cei mai vechi ghetari cunoscuti pe Pamant, situati in Antarctica, informeaza newscientist.com. Expertii spun ca este posibil ca vechi bacterii si virusuri sa se trezeasca la viata pe masura ce ghetarii se topesc din cauza incalzirii globale. Totusi, nu exista motive de ingrijorare, pentru ca acest proces dureaza de miliarde de ani si exista putine probabilitati ca aceste forme de viata sa provoace aparitia unor boli. Bacteriile si virusii marini afecteaza mai putin sanatatea umana decat cele care se gasesc pe uscat, potrivit cercetatorilor. Echipa de la Universitatea Rutgers din New Jersey, coordonata de Kay Bidle, a extras ADN si bacterii forand la o adancime de trei pana la cinci metri intr-un ghetar situat in vaile Beacon and Mullins din Antarctica. Specialistii au reusit sa preleveze mostre cu o vechime cuprinsa intre 100.000 si opt milioane de ani. Cercetatorii au incercat sa readuca la viata organismele prezente in mostre si au descoperit ca cele mai tinere s-au dezvoltat in laborator foarte repede. Acestea si-au dublat marimea in sapte zile.
In timp ce in mostrele mai noi cercetatorii au descoperit o varietate de microorganisme, in cele vechi acestia au gasit doar un singur tip de bacterie, a carei varsta atinge 8 milioane de ani. Acest tip de bacterie s-a dezvoltat mult mai incet in laborator fata de microorganismele mai tinere, dublandu-si dimensiunea in 70 de zile. Vechile bacterii sunt celule mici, rotunde, care au fost in "stare de animatie suspendata timp de 8 milioane de ani", potrivit cercetatorilor. Analizand lungimea medie a fragmentelor de ADN gasite in mostre, cercetatorii au stabilit ca ADN-ul congelat se degradeaza progresiv pe parcursul timpului. Intr-o perioada de 1,1 milioane de ani, jumatate din ADN-ul originar se degradeaza. Specialistii avertizeaza, totusi, ca exista riscul ca aceste vechi bacterii sa fie de fapt foarte tinere pentru ca gheata este un material dificil, care poate fi contaminat foarte usor. Luna trecuta, o echipa de cercetatori coordonata de Eske Willerslev de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a anuntat ca a extras ADN cu o vechime de aproximativ 800.000 de ani din suprafata inghetata a Groenlandei. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.