Premiera filmului bollywoodian „Tatal meu, Gandhi" a stirnit controverse apropo de portretizarea tatalui natiunii si aproape l-a facut sa plinga pe Nelson Mandela.

Fiul cel mare al liderului indian, Harilal, trebuia sa fie „Gandhi cel tinar" si sa continue lupta nonviolenta care l-a facut celebru pe tatal sau. Dar relatia celor doi s-a degradat incepind de la refuzul parintelui natiunii de a-si lasa fiul sa urmeze cursurile Facultatii de Drept din Marea Britanie, ajungindu-se la multiple dezmosteniri din partea lui Gandhi, pe masura ce urmasul sau bea pe rupte, frecventa bordeluri si comitea infractiuni. Conflictul a durat timp de patru decenii, Harilal, care se convertise la islamism pentru a-i face in ciuda lui Gandhi, murind la citeva luni dupa asasinatul tatalui sau. Intreaga poveste a relatiei dintre cei doi este subiectul celei mai recente premiere bollywoodiene, „Tatal meu, Gandhi", al carei scenariu este bazat pe o biografie a lui Harilal, considerata drept cea mai acurata de catre comunitatea academica.

Producatorul filmului, Anil Kapoor, a povestit pentru „The Guardian", ca, inainte de premiera, le-a aratat filmul lui Nelson Mandela si succesorului sau, Thabo Mbeki, care au fost profund emotionati in timpul vizionarii. „Ambii aveau probleme de familie rezultate de pe urma statutului lor de lideri", a adaugat Kapoor. Imaginea lui Gandhi iese sifonata din lungmetraj: apare ca un patriarh autoritar ale carui idealuri si cariera au daunat consistent familiei sale. Au existat voci care au condamnat pelicula inainte sa o vada. De pilda, Razi Ahmad, coordonatorul unui centru de cercetare despre Gandhi, care a adresat petitii primului-ministru si presedintelui Indiei pentru a bloca lansarea filmului. Descendentii tatalui natiunii au luat insa partea peliculei, sustinindu-i veridicitatea. Tushar Gandhi, stranepotul liderului indian, a declarat ca a plins la vizionarea filmului, informeaza „The Telegraph", iar Mandela l-a declarat „instructiv si extrem de miscator".